Laat verliezen niet verloren gaan

woensdag 10 april 2019 Michel Halters 1182x gelezen

Vanaf 2019 zijn de termijnen voor de voorwaartse verliesverrekening voor vennootschappen gewijzigd. Dit betekent dat compensabele verliezen eerder verdampen. Drs. Roel Oosterveen RB & Esther Leenders MSc RB bespreken op Tax Talks enkele mogelijkheden om verliesverdamping te voorkomen.

De termijn voor voorwaartse verrekening van verliezen is teruggebracht van negen naar zes jaar. De mogelijkheid een verlies uit een jaar te verrekenen met winst uit een voorgaand jaar blijft gehandhaafd. Voor het verrekenen van verliezen geldt een verplichte volgorde. De verliezen moeten namelijk worden verrekend in de volgorde waarin deze zijn ontstaan. Deze verplichte volgorde leidt ertoe dat een jonger verlies nu eerder kan verdampen dan een ouder verlies. Daarom is hiervoor overgangsrecht gemaakt.

 

Overgangsrecht

Het overgangsrecht regelt dat een andere volgorde geldt voor het verrekenen van verliezen, die zijn geleden in 2019 en 2020. Een verlies dat is geleden in 2019 dient te worden verrekend vóór de verliezen geleden in 2017 en 2018. Een verlies dat is geleden in 2020 dient te worden verrekend vóór de verliezen geleden in 2018. Op deze manier bestaat een grotere kans om alle verliezen tijdig te kunnen verrekenen. Afgezien van de toepassing van het overgangsrecht, komt het nu voor dat verliezen eerder niet meer verrekenbaar zijn (‘verdampen’) dan in het verleden. In de praktijk zijn methoden ontwikkeld om de verrekening van verliezen te forceren, zodat vennootschappen optimaal gebruikmaken van verliescompensatie.

 

Op Tax Talks, in de e-learning ‘Laat verliezen niet verloren gaan’ bespreken drs. Roel Oosterveen RB en Esther Leenders MSc RB enkele manieren om verliesverdamping tegen te gaan, zoals de mogelijkheid van inbreng in een personenvennootschap of bij een stamrecht- of lijfrenteverplichting het eerder in laten gaan van de uitkering.

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.

 

Wet: Artikel 20 Wet VPB 1969 en art. 8.1 Wet bedrijfsleven 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.