Lagere huurprijs leidt tot winstuitdeling

dinsdag 5 juli 2016 Rachida Lachhab 441x gelezen

Het bewust bevoordelen van de aandeelhouder, zoals het bedingen van een lagere huur, kwalificeert als winstuitdeling.

Belanghebbende bezat samen met zijn ex-partner 100% van de aandelen in een bv. Deze bv huurde een restaurant met zalencentrum en kegelbaan van de ex-partner voor € 1.250 per maand. De bv had stappen ondernomen om het restaurant met toebehoren door te verhuren aan derden voor € 5.800. Uiteindelijk verhuurde de bv het restaurant door aan belanghebbende voor € 1.000 per maand. Vervolgens verhuurde belanghebbende het restaurant weer door aan derden voor € 5.800.

Na een boekenonderzoek legde de inspecteur navorderingsaanslagen inkomstenbelasting op waarbij belanghebbende voor de ontvangen huur in box 2 als inkomen uit aanmerkelijk belang werd belast.

De rechtbank besliste dat sprake was van een winstuitdeling van de bv aan belanghebbende. De bv was zich bewust van het feit dat de verhuur aan belanghebbende minder zou opleveren dan de verhuur aan derden. De bv had dus de winst die zij kon behalen met verhuur, doen toekomen aan belanghebbende en zodoende de belanghebbende als aandeelhouder bevoordeeld. Zowel de belanghebbende als de bv waren zich bewust van deze bevoordeling.

Wet: Artikel 4.12  Wet Inkomstenbelasting 2001

Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 14 juni 2016 (gepubliceerd 1 juli 2016), ECLI:NL:GHARL:2016:5175

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.