Naheffing kapotte kilometerteller voor rekening werknemer

vrijdag 14 februari 2014 Remco Latour 190x gelezen

Als een werknemer een auto van de zaak heeft met een kapotte kilometerteller, is het niet verstandig om een Verklaring geen privégebruik auto aan te vragen. Hof Den Haag heeft duidelijk gemaakt dat de kapotte kilometerteller geen excuus is voor het ontbreken van een rittenregistratie. Het gevaar van naheffing van loonbelasting ligt dan op de loer.

SpaceAgeSage/Flickr

SpaceAgeSage/Flickr

In beginsel kan de fiscus een werknemer een naheffingsaanslag loonbelasting opleggen als deze ten onrechte een Verklaring geen privégebruik auto heeft aangevraagd. Maar de fiscus kan de belasting over de bijtelling naheffen bij de werkgever als deze wist dat de verklaring onjuist was. In de zaak voor Hof Den Haag stelde een werknemer dat de Belastingdienst de naheffingsaanslag moest opleggen aan zijn werkgever. De werknemer verweet zijn werkgever hem een auto met een kapotte kilometerteller ter beschikking te hebben gesteld. Het hof vond dat de kapotte kilometeradministratie het bijhouden van een rittenregistratie bemoeilijkte, maar niet onmogelijk maakte. Omdat de werknemer geen correcte rittenregistratie had bijgehouden, had hij de Verklaring geen privégebruik auto moeten intrekken. Het hof achtte niet bewezen dat de werkgever wist dat de verklaring moest worden ingetrokken. De inspecteur had de loonbelasting over de bijtelling dan ook terecht nageheven bij de werknemer.

 

Wet: artikel 13bis, zestiende lid LB 1964

Meer informatie: Hof Den Haag, 4 december 2013 (gepubliceerd 13 februari 2014), ECLI:NL:GHDHA:2013:4605

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.