Nederland vierde op lijst belastingparadijzen

woensdag 29 mei 2019 Anne-Marie Noordenbos 483x gelezen

Nederland staat op plek vier van de ranglijst van belastingparadijzen. Dat is een plek lager dan een paar jaar geleden. Dit blijkt uit het onderzoek van het Tax Justice Network, een wereldwijd netwerk van belastingexperts en maatschappelijke organisaties.

Nederland dankt zijn hoge plek met name aan de hoge score op het gebied van internationale directe buitenlandse investeringen,  de zogeheten informeelkapitaalstructuur. Die houdt in dat bedrijven fictieve kosten mogen aftrekken van hun winst. Bijvoorbeeld als het bedrijf een renteloze lening krijgt van een buitenlandse zustermaatschappij.

Verschillende in Nederland gevestigde multinationals maken er gebruik van, waaronder de moederbedrijven van Durex, Grolsch, Johnnie Walker en Smirnoff. Hierdoor zijn zowel rijke als arme landen al honderden miljoenen euro’s misgelopen, aldus Oxfam.

Financiën erkent dat de informeelkapitaalstructuren ‘kunnen knellen met de aanpak van belastingontwijking’, maar dicht het lek nog niet. Staatssecretaris Snel wil eerst een onderzoek laten doen, waarvan de resultaten pas in 2020 worden verwacht. Woensdag 29 mei is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over de belastingafdracht door multinationals.

Meer informatie: Rapport Oxfam/Novib, 28 mei 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.