Nieuw besluit ondernemingsfaciliteiten overdrachtsbelasting

dinsdag 5 juni 2018 Marthe Bruens 1548x gelezen

Er is een nieuw besluit ondernemingsfaciliteiten overdrachtsbelasting gepubliceerd met nieuwe goedkeuringen over de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij inbreng in een bestaande N.V.of B.V., de aanhoudingseis bij certificering van aandelen, de voortzettingseis bij bedrijfsfusie en de verkrijging van aandelen in een OZR bij splitsing.

Het besluit bevat een aantal goedkeuringen voor toepassing van de vrijstellingen in de overdrachtsbelasting (artikel 15 Wet Brv). Het bevat de volgende inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van eerdere besluiten:

- Bij de vrijstelling bedrijfsoverdracht in de familiesfeer gevolgd door inbreng in een B.V. van een familielid of personenvennootschap (artikel 15 lid 1, b Wet Brv) is de voorwaarde toegevoegd dat voldaan wordt aan de overige voorwaarden van de vrijstelling (onderdelen 2.1. en 2.3).

- Er is beleid opgenomen over de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij inbreng in een vennootschap die geen in aandelen verdeeld kapitaal heeft en de omzetting van een vennootschap in een N.V. of B.V. (artikel 15 lid 1, e Wet Brv) onderdelen 3 t/m 3.10. Het betreft ondermeer de goedkeuring dat de vrijstelling van artikel 15 lid 1, onderdeel 2, 2° Wet Brv (omzetting van vennootschap in N.V. of B.V.) onder voorwaarden ook van toepassing is bij inbreng in een bestaande B.V. of N.V. (onderdeel 3.3).

- Een goedkeuring dat onder voorwaarden de aanhoudingseis (artikel 5 lid 3 Uitv.besl. Wet Brv) voor toegekende aandelen bij omzetting in een nv of bv buiten toepassing blijft in geval van certificering van aandelen (onderdeel 3.8.1).

 

- Een goedkeuring dat onder voorwaarden de voortzettingseis voor bij de fusie verkregen onderneming (artikel  15 lid 1 h j. 5a Uitv.besl Wet Brv) buiten toepassing blijft in geval van vervreemding van die onderneming onder achterlating van de onroerende zaken (onderdeel 4.1).

 

- Een goedkeuring dat de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij splitsing (artikel 15 lid 1, e Wet Brv) onder voorwaarden ook geldt bij de verkrijging van aandelen in een onroerendezaakrechtspersoon die bij (af)splitsing worden toegekend (onderdeel 6).

Het besluit treedt in werking met ingang van 5 juni 2018.

Meer informatie: Ministerie van Financiën 25 mei 2018, Stcrt. 4 juni 2018, nr. 30213

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.