Notaris moet schade belastingblunder vergoeden

donderdag 15 maart 2012 Remco Latour 778x gelezen

Wie belastingschade lijdt doordat hij verkeerd is ingelicht door een notaris, kan in beginsel een schadevergoeding eisen van deze notaris. Dit is ook met succes gebeurd in de volgende zaak voor Rechtbank Haarlem.

Een vof had bij een notaris advies gevraagd over de fiscale gevolgen van de verkoop van een slachthuisterrein. Nadat hij de Belastingdienst enkele vragen had gesteld over deze levering, vertelde de notaris de vof dat deze transactie alleen gevolgen had voor de overdrachtsbelasting, maar niet voor de btw. De vof berekende daarom geen btw over de verkoopprijs. Het advies bleek echter onjuist te zijn en de vof kreeg een naheffingsaanslag btw inclusief heffingsrente opgelegd. De vof tekende beroep aan tegen deze aanslag. Maar de vof kon zich niet beroepen op opgewekt vertrouwen, omdat de notaris geen aantekeningen had bewaard van zijn telefoongesprek met de Belastingdienst. Bovendien had hij de feiten niet volledig aan de fiscus beschreven. Het beroep tegen de aanslag mislukte. De vof gaf de notaris de schuld van het mislukken van de beroepsprocedure en eiste een vergoeding van de geleden belastingschade. Rechtbank Haarlem oordeelde dat de notaris inderdaad onzorgvuldig had gehandeld. Bovendien bestond er een causaal verband tussen de onzorgvuldigheid van de notaris en de belastingschade van de vof. De rechtbank verplichtte de notaris daarom de vof een schadevergoeding te betalen van in totaal ruim € 125.000 voor de juridische kosten en de proceskosten. Daarnaast moest de notaris een deel van de heffingsrente vergoeden aan de vof.

 

Wet: artikel 7:401 BW

Meer informatie: Rechtbank Haarlem, 18 januari 2012 (gepubliceerd 7 maart 2012), LJN: BV8023

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.