OESO: digitalisering vereist nieuwe toewijzingsregels

donderdag 10 oktober 2019 Michel Halters 295x gelezen

In deze tijd van globalisering en digitalisering kan het recht om belasting te heffen van een land niet langer meer zijn gebaseerd op de fysieke aanwezigheid van een onderneming op het grondgebied van dat land volgens de OESO.

De huidige regels voor toewijzing van de belastingheffing bij grensoverschrijdende activiteiten aan een land gaan terug tot de jaren 20 van de vorige eeuw. Deze voldoen niet meer door de toenemende mate van digitalisering en globalisering van de economie. De OESO is van mening dat belastingheffing van multinationals niet langer moet afhangen van een fysieke aanwezigheid in een land, maar moet zijn gebaseerd op de plaats waar de omzet wordt gemaakt of afzet plaatsvindt.

 

Tijd om de regels met betrekking tot transferpricing en winstallocatie te herzien volgens de OESO. Het is niet dat de huidige transferpricing regels helemaal niet meer werken, maar in steeds meer gevallen leveren die regels moeilijkheden op om ze toe te passen. Transferpricing wordt steeds ingewikkelder en een vereenvoudiging hiervan zou wenselijk zijn.

 

Het OESO heeft nu een voorstel gedaan om de toewijzing van belastingheffing van multinationals te herzien. Over het voorstel is een internetconsultatie opengesteld waarop het publiek kan reageren. Deze internetconsultatie loopt nog tot 12 november 2019.

 

Bron:

 ‘OECD invites public input on the Secretariat Proposal for a "Unified Approach" under Pillar One’ en

‘Public consultation document ‘Secretariat Proposal for a “unified approach” under Pillar One’

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.