Onderzoek naar belasten spaargeld tegen werkelijk rendement

vrijdag 5 juli 2019 Michel Halters 915x gelezen

Op 4 juli 2019 heeft Staatssecretaris van Financiën antwoord gegeven op vragen van de Kamerleden Lodders en Omtzigt over het arrest van 14 juni 2019 betreffende het grote verschil tussen het werkelijke rendement en het forfaitair rendement. Met Prinsjesdag 2019 worden de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar het belasten van spaargeld tegen werkelijk rendement.

De staatssecretaris concludeert dat de Hoge Raad voor de aanslagen tot en met 2016 geen wetgevende actie verlangt. De Belastingdienst zal collectief uitspraak doen en de massaalbezwaarschriften afwijzen. De uitspraak komt in de Staatscourant te staan. Het kabinet is zich bewust dat er een brede maatschappelijke wens bestaat om de heffing over inkomen uit sparen en beleggen beter te laten aansluiten bij het werkelijke rendement van een individuele belastingplichtige. Snel onderschrijft deze wens. Op langere termijn laat Snel meer fundamentele beleidsopties uitwerken voor het belasten van vermogen en vermogensinkomsten. Snel verwacht de uitkomsten van dit onderzoek in het voorjaar van 2020 te kunnen presenteren. Op korte termijn gaat de staatssecretaris onderzoeken of de wetgever tegemoet kan komen aan belastingplichtigen met alleen spaargeld in box 3. Snel gaat onderzoeken of spaargeld tegen werkelijk rendement kan worden belast of althans een rendement dat hierbij in de buurt komt. De uitkomsten van dit onderzoek zal de staatssecretaris op Prinsjesdag 2019 naar de Kamer sturen.

 

De staatssecretaris geeft verder nog aan dat de uitspraak van de Hoge Raad in het arrest van 14 juni 2019 geen gevolgen heeft voor de massaalbezwaarprocedure tegen de aanslagen 2017 en 2018.

 

Motie Slootweg en Lodders

In het kader van de herziening van het belastingstelsel hebben de Kamerleden Slootweg en Lodders op 4 juli 2019 een motie ingediend. Zij hebben het presidium verzocht een parlementair advocaat onderzoek te laten doen naar de gevolgen van het arrest van 14 juni 2019. Zij willen onderzocht zien welke gevolgen het arrest heeft voor de verplichtingen van de wetgever. Tevens willen zij antwoorden op kwesties die zien op individuele uitspraken op bezwaar en de rechtsgang van individuen tot eventueel het Hof van Justitie EU.

 

Bron:

Antwoord op vragen Kamerleden Lodders en Omtzigt over de uitspraak van de Hoge Raad over de vermogensrendementsheffing

Motie van de Leden Slootweg en Lodders van 4 juli 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.