Ontvangen schadevergoeding behoort tot grondslag box 3

donderdag 8 juni 2017 Michel Halters 925x gelezen

Ontvangt iemand een letselschadevergoeding vanwege een ongeval? En wordt die schadevergoeding op een bankrekening overgemaakt? Dan behoort het volledige saldo van die bankrekening tot de rendementsgrondslag. Er geldt geen vrijstelling voor (letsel-)schadevergoedingen in box 3.

Een man had in het verleden diverse letselschade uitkeringen ontvangen vanwege verkeersongevallen. Deze uitkering had de verzekeringsmaatschappij gestort op de bankrekening van de belanghebbende. Op de peildatum voor de vermogensrendementsheffing bedroeg het saldo van de bankrekening inclusief de schadevergoeding € 93.350. In geschil voor Hof Amsterdam was of de ontvangen letselschadevergoeding behoorde tot de grondslag voor box 3.

 

Het hof oordeelt dat dit het geval is. Voor zover het banktegoed ontvangen bedragen aan schadevergoedingen omvat, is niet voorzien in een vrijstelling in de wet. Voorts oordeelt het hof nog dat het de rechter niet is toegestaan de innerlijke redelijkheid en billijkheid van de wet te beoordelen. Het hof kon daarom niet tegemoetkomen aan het verzoek van de man om de wet aan te passen vanwege zijn standpunt dat het opnemen van nog niet uitgegeven schadevergoedingen in de rendementsgrondslag onbillijk was. Het hof verklaarde zich bovendien onbevoegd om het beroep van de man op de hardheidsclausule te beoordelen. Die bevoegdheid is voorbehouden aan de Minister van Financiën.

 

Wet: artikel 5.2 en 5.3 Wet inkomstenbelasting 2001 (tekst 2013) en artikel 11 Wet algemene bepalingen

Meer informatie: Hof Amsterdam 6 april 2017 (gepubliceerd op 7 juni 2017), ECLI:NL:GHAMS:2017:1782

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.