Op late betaling kan 6% btw van toepassing zijn

donderdag 31 januari 2019 Remco Latour 636x gelezen

Ondanks de btw-verhoging moet een ondernemer onder bepaalde omstandigheden nog 6% in rekening brengen.

Sinds 1 januari 2019 bedraagt het verlaagde btw-tarief 9% in plaats van 6%. In het online e-learningprogramma Tax Talks  legt mr. Carola van Vilsteren uit dat deze verhoging voortvloeit uit het Europees beleid om de btw-tarieven van de lidstaten naar elkaar toe te brengen. Bovendien zou één btw-tarief de zaken een stuk eenvoudiger maken. Maar één hoog tarief zal ook veel weerstand oproepen. Ondanks de btw-verhoging moet een ondernemer onder bepaalde omstandigheden nog 6% in rekening brengen. Van Vilsteren maakt duidelijk dat ondernemers de volgende stappen moeten doorlopen als zijn levering onder het verlaagd tarief valt:

  • Betaalt de afnemer vooruit? In het geval van een vooruitbetaling bepaalt het moment waarop de leverancier het bedrag ontvangt welk van toepassing is. Is geen sprake van vooruitbetaling, dan is de volgende stap aan de orde.
  • Past de ondernemer het kasstelsel toe? Als dit het geval is, geldt ook hier dat het moment van betaling het toepasselijke tarief bepaalt. Als de ondernemer het kasstelsel niet hanteert, bijvoorbeeld omdat hij (doorgaans) levert aan andere ondernemers, gaat hij naar de volgende stap.
  • Is de ondernemer verplicht om een factuur op te stellen? Zo ja, dan is de datum waarop de ondernemer de factuur uitreikt of had moeten uitreiken bepalend voor het tarief dat van toepassing is.
  • Valt de ondernemer niet onder de factureringsplicht, dan bepaalt het moment van levering of de dienst of de ondernemer 6% of 9% moet berekenen.

Blijkt dat de ondernemer het tarief van 6% moet hanteren, dan dient hij in de btw-aangifte over 2019 hokje 1c (Overige tarieven) aan te kruisen.

 

Kijk hier naar een compilatie van de uitzending.

 

Meer weten?

Wilt u weten wat het belang is van het onderscheid in beloningscategorieën en reguliere en niet-reguliere werkzaamheden? Kijk dan naar de focusuitzending ‘Voortgang vervanging Wet DBA’ op Tax Talks.

 

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 49!

 

Wet: art. 9, tweede lid onderdeel a, 26 en 34c Wet OB 1968

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.