Opgehaalde auto is gebruikte auto

woensdag 11 oktober 2017 Remco Latour 1243x gelezen

Als iemand een auto koopt in een land dat een aardige afstand is verwijderd van Nederland, en deze auto vervolgens zelf naar Nederland rijdt, kan sprak zijn van een gebruikte auto voor de berekening van de BPM.

Een man had op 5 december 2013 in Hongarije een auto gekocht. Deze auto was op 29 november 2013 op een Hongaars kenteken gezet. De koper reed zelf met de auto naar Nederland waar hij op 29 januari 2014 de auto inschreef in het Nederlandse kentekenregister. Bij het indienen van de aangifte BPM stelde de man dat het ging om een gebruikte auto. Maar de inspecteur meende dat de auto als nieuw kwalificeerde. Het geschil belandde voor Rechtbank Zeeland-West-Brabant. Deze constateerde dat op het moment van de registratie in Nederland de kilometerstand 1.566 bedroeg. Bovendien vond de rechtbank van belang dat de auto op het moment van registratie in Nederland door het verstrijken van het kalenderjaar in de handel werd aangemerkt als een auto van één jaar oud. Dit waren voldoende redenen voor de rechtbank om te oordelen dat hier sprake was van een gebruikte auto. Dat de man feitelijk vanaf de eerste registratie de beschikkingsmacht over de auto had en aan de 1.566 kilometer was gekomen door de auto zelf naar Nederland te rijden, deed daaraan niets af. Het belastbare feit was immers de registratie in Nederland.

 

Wet: artikel 10, Wet BPM 1992

Meer informatie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 7 september 2017 (gepubliceerd 10 oktober 2017), ECLI:NL:RBZWB:2017:5756

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.