Overgang recht op de resterende ODV-termijnen na overlijden

donderdag 19 september 2019 Anne-Marie Noordenbos 365x gelezen

De Belastingdienst publiceerde een V&A over de vraag of de laatste ODV-termijn voorafgaand aan het overlijden naar evenredigheid moet worden toegedeeld aan de overleden ODV-gerechtigde en zijn erfgenamen.
Bij overlijden van een ODV-gerechtigde voordat de ODV-termijnen zijn ingegaan, gaat het recht op de ODV-termijnen over op de erfgenamen (natuurlijke personen). De uitkeringen van de ODV-termijnen moeten in dat geval ingaan binnen twaalf maanden na het overlijden. Als de ODV-gerechtigde overlijdt terwijl de ODV-termijnen al zijn ingegaan, gaat het recht op de resterende ODV-termijnen over op de erfgenamen (natuurlijke personen) van de ODV-gerechtigde .

 

Moet de ODV-termijn van de periode waarin de dga overlijdt naar evenredigheid worden toegedeeld aan de dga en zijn erfgenamen?

Een dga heeft zijn in eigen beheer verzekerde pensioenaanspraak omgezet in een ODV. De ODV-gerechtigde dga overlijdt. De ODV-termijnen zijn op het moment van overlijden al ingegaan. Het recht op de resterende ODV-termijnen gaat over op de erfgenamen (natuurlijke personen) van de overleden dga.
Moet de ODV-termijn van de periode waarin de dga overlijdt naar evenredigheid worden toegedeeld aan de dga en zijn erfgenamen?

Geen recht

Bij overlijden van een ODV-gerechtigde terwijl de ODV-termijnen al zijn ingegaan, gaat uitsluitend het recht op de nog niet uitgekeerde ODV-termijnen over op erfgenamen (artikel 38p, tweede lid, onderdeel b, Wet LB). De erfgenamen krijgen geen recht op (een evenredig deel van) de ODV-termijnen die voor het overlijden al zijn uitgekeerd aan de overleden ODV-gerechtigde.

Voorbeeld 1

De ODV-termijnen worden elke laatste dag van de maand achteraf uitgekeerd. De ODV-termijn voor de maand juli zal op 31 juli uitgekeerd worden. De ODV-gerechtigde overlijdt op 15 juli. De ODV-termijn voor de maand juli is op het moment van overlijden dus nog niet uitgekeerd aan de overleden ODV-gerechtigde. In dat geval gaat het recht op de met ingang van juli uit te keren ODV-termijnen over op de erfgenamen.

Voorbeeld 2

De ODV-termijnen worden elke eerste dag van de maand vooraf uitgekeerd. De ODV-termijn voor de maand juli is op 1 juli uitgekeerd. De ODV-gerechtigde overlijdt op 15 juli. In dat geval gaat alleen het recht op de met ingang van augustus uit keren ODV-termijnen over op de erfgenamen. De ODV-termijn voor de maand juli is uitgekeerd aan de overleden ODV-gerechtigde en wordt bij hem tot het loon uit vroegere dienstbetrekking gerekend.

Meer informatie: Belastingdienst, 12 september 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.