Snel reageert op vragen over bericht 'Belastingdienst bang voor kogels'

maandag 9 april 2018 Anne-Marie Noordenbos 550x gelezen

De Belastingdienst ervaart op dit moment geen belemmeringen bij het uitvoeren van feitelijke handhavingswerkzaamheden. Dit schrijft staatssecretaris Snel in een brief met antwoorden op vragen over het bericht ‘Belastingdienst bang voor kogels’.

De Telegraaf plaatste op 9 maart 2018 een artikel met als strekking dat de Belastingdienst nagenoeg geen horeca-ondernemingen controleert in het uitgaansgebied rond het Leidseplein ’omdat belastinginspecteurs niet met kogelvrije vesten lopen’. De Tweede Kamer heeft vragen gesteld over dit bericht. Snel geeft in zijn brief aan dat naar aanleiding van de publicatie in De Telegraaf er contact heeft plaatsgevonden tussen de plaatsvervangend gemeentesecretaris van de gemeente Amsterdam en de directeur-generaal Belastingdienst.

Risicogerichte selecties

Controles kosten zowel de Belastingdienst als belastingplichtigen tijd en geld. Daarom worden voor boekenonderzoeken strenge selecties gemaakt. Die keuzes maakt de Belastingdienst risicogericht, mede op basis van de financiële en fiscale belangen en de daaraan gerelateerde risico’s. Daarnaast voert de Belastingdienst steekproefsgewijze controles uit.

Gesteld kan worden dat de activiteiten van de Belastingdienst ten aanzien van de horecabranche zich onder andere richt op de omzet- en loonverantwoording. De activiteiten die buiten kantooruren plaatsvinden betreffen met name actualiteitsbezoeken indien het tijdstip van waarneming relevant is voor de beoordeling. Dit is geregeld bij de horeca van belang. De FIOD voert activiteiten uit als sprake is van een verdenking van een strafbaar feit. Handhaving vindt plaats daar waar zich de grootste risico’s bevinden. Het specifiek openbaar maken van dergelijke informatie is op basis van de fiscale geheimhoudingsplicht niet mogelijk.

De Belastingdienst werkt overeenkomstig het protocol Veilige Publieke Taak (VPT) waarmee de medewerkers zijn beschermd tegen agressie en geweld. In voorkomende gevallen wordt de politie gevraagd een inschatting te maken van de (actuele) veiligheidssituatie. Dit vindt altijd plaats als er wordt samengewerkt bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Indien de politie de situatie als onveilig beschouwt vraagt de Belastingdienst de assistentie van de politie teneinde de veiligheid van zijn medewerkers te garanderen.

Geen belemmeringen

De Belastingdienst ervaart op dit moment bij het uitvoeren van feitelijke handhavingswerkzaamheden geen belemmeringen. Als reactie op de uitspraak 'omdat belastinginspecteurs niet met kogelvrije vesten lopen' zegt Snel dat de uitspraak voor rekening van de Ombudsman van Amsterdam wordt gelaten, omdat de uitspraak via-via was verkregen en de context onbekend.

Meer informatie: Kamerbrief met antwoorden feitelijke vragen over bericht 'Belastingdienst bang voor kogels', 6 april 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.