Sparen bij de fiscus succesvol bestreden

vrijdag 16 september 2016 Jelle Berghuis 1240x gelezen

Uit antwoord op Kamervragen blijkt dat de regeling van de Belastingrente aan de verwachtingen voldoet. De uitgaven aan belasting- en invorderingsrente zijn gedaald van € 588 miljoen in 2011 tot € 193 miljoen in 2015. Deze besparing komt in de buurt van de geraamde €  400 miljoen.

De omvorming van het heffingsrentestelsel tot het belastingrentestelsel heeft ervoor gezorgd dat het ‘sparen bij de fiscus’ niet langer mogelijk is. De klacht van prof. Edwin Heithuis dat de redelijkheid en rechtvaardigheid daarmee ook verdwenen is - aangezien er wel belastingrente in rekening gebracht, maar zelden tot nooit uitbetaald - vindt bij de staatssecretaris echter geen gehoor. Volgens Wiebes wordt er in overeenstemming met de bedoeling van de wetgever gehandeld.

Onder het regime van de heffingsrente konden belastingplichtigen, door om geen of een te lage voorlopige teruggave of een te hoge voorlopige aanslag te verzoeken, geld tegen een relatief hoge rentevergoeding bij de fiscus ‘stallen’. De Belastingdienst ontving weliswaar tijdelijk extra belastinggeld, maar moest daarover later een hoge rente vergoeden.

Meer informatie: Beantwoording Kamervragen over Belastingrente

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.