Staatssecretaris verwacht niet zo snel FACTA-sancties

woensdag 3 juli 2019 Remco Latour 307x gelezen

De staatssecretaris van Financiën verwacht niet dat Nederlandse financiële instellingen onmiddellijk tegen Amerikaanse sancties oplopen als zij niet direct beschikken over het Amerikaanse fiscale nummer van hun cliënten met een Amerikaanse nationaliteit.

Nederlandse banken moeten in beginsel het Amerikaanse ‘taxpayer identifying number’ (TIN) of ‘social security number’ (SSN) van klanten met de Amerikaanse nationaliteit doorgeven aan de Belastingdienst. De Nederlandse fiscus deelt de informatie vervolgens met de Amerikaanse ‘Internal Revenu Service’ (IRS). Deze informatieverstrekking vloeit voort uit de ‘Foreign Assets Tax Compliance Act’ (FATCA) en een daaraan gekoppeld verdrag tussen de VS en Nederland. Maar sommige inwoners van Nederland met de Amerikaanse nationaliteit kunnen moeilijk achter hun TIN/SSN komen. Vaak hebben zij nauwelijks een band met de VS en wisten niet dat zij de Amerikaanse nationaliteit hadden. Deze mensen kunnen hun bankrekening niet aanhouden als zij hun TIN/SSN niet tijdig doorgeven. De staatsecretaris van Financiën schat dat ongeveer duizend personen op 31 december 2018 nog geen TIN/SSN bezat.

 

Duur van oplossing onbekend

De staatssecretaris van Financiën heeft in de VS deze FACTA-problematiek besproken met de ‘Department of Treasury’, de IRS en Congresleden. Het Department of Treasury en de IRS zijn bereid om binnen bestaande wet- en regelgeving te zoeken naar oplossingen. Hij kan echter niet zeggen of en hoe snel de Amerikaanse overheid SSN’s afgeeft. In specifieke gevallen kan de doorlooptijd oplopen tot negen maanden. De staatssecretaris stelt dat de aanvraag van een SSN een individuele verantwoordelijkheid blijft. Overigens kunnen banken nu volstaan met het rapporteren van de geboortedatum in plaats van de SSN. Dit overgangsrecht loopt echter dit jaar af.

 

Eerst consultatie en kans voor herstel

Toch vreest de staatssecretaris niet dat financiële instellingen door het ontbreken van TIN’s/SSN’s meteen forse Amerikaanse sancties opgelegd krijgen. Bij tekortkomingen vindt namelijk eerste consultatie plaats tussen de fiscale autoriteiten van de VS. Bovendien geldt altijd een periode van achttien maanden om eventuele tekortkomingen te herstellen. Ten slotte meent de staatssecretaris dat het ontbreken van een Amerikaanse TIN/SSN geen reden is voor een bank om een basisbetaalrekening te weigeren of op te zeggen.

 

Verdrag: art. 2, tweede lid Verdrag NL-VS uitv. FATCA

Meer informatie: Ministerie van Financiën 3 2 juli 2019, 2019-0000105099

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.