Strafrechtelijke veroordeling leidt tot fiscale veroordeling

woensdag 17 oktober 2018 Michel Halters 675x gelezen

Als voor rekening en risico van de verkoper een onroerende zaak wordt gesloopt, is onder voorwaarden sprake van een met btw belaste levering van een bouwterrein.

Een B.V. kocht in 2011 volgens de notariële akte ‘een perceel bouwterrein’. In de akte was vermeld dat de verkoper geheel verantwoordelijk bleef voor de sloop en sanering van het verkochte. In werkelijkheid was het echter niet de verkoper voor wiens rekening de sloopwerkzaamheden kwamen. Gedurende 2011 is voormelde onroerende zaak een aantal keer van eigenaar veranderd, daarbij werd telkens aangegeven dat vanwege de levering geen omzetbelasting was verschuldigd. De (indirecte) bestuurder van de B.V. werd strafrechtelijk veroordeeld voor het feitelijk leiding/opdracht geven aan de B.V. voor het opzettelijk onjuist doen van de aangifte omzetbelasting. Ook achtte de rechtbank bewezen dat de notariële akte vals was voor zover hierin was vastgelegd dat sprake was van een bouwterrein, omdat dit geen weergave was van de feitelijke toestand van het geleverde.

Vertrouwensbeginsel

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de levering van de onroerende zaak vrijgesteld is van omzetbelasting. In de akte is weliswaar vermeld dat de sloopwerkzaamheden voor rekening van de verkoper komt, maar uit de door de strafrechter bewezen verklaarde feiten volgt dat de verkoper niet de opdracht voor de sloopwerkzaamheden gaf. De rechtbank oordeelt ook dat de B.V. geen beroep kan doen op het vertrouwensbeginsel. Uit de bewezen verklaarde feiten in de strafzaak blijkt dat de B.V. en haar (indirect) bestuurder, opzettelijk heeft deelgenomen aan belastingfraude en daarin ook een beslissende rol heeft gespeeld. Daarom ook op deze grond geen aftrek van voorbelasting.

 

Wet: art. 11 Wet OB 1968

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 10 oktober 2018 (gepubliceerd op 12 oktober 2018), ECLI:NL:RBGEL:2018:4349

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.