Subsidie functieverandering staat tegenover waardedaling

vrijdag 15 maart 2019 Remco Latour 348x gelezen

Ondernemers die landbouwgrond omzetten in natuurterrein, zullen deze grond in waarde zien dalen. Maar tegenover deze waardedaling kan de subsidie functieverandering staan.

Twee echtgenoten dreven samen met hun zoon een melkveehouderij via een maatschap. De man en de vrouw bezaten landbouwgrond die zij aanmerkten als buitenvennootschappelijk ondernemingsvermogen. In 2011 zetten zij de landbouwgrond om in natuurterrein. De grond daalt daardoor in waarde. Ter compensatie van deze waardedaling ontvangt het echtpaar de zogeheten subsidie functieverandering. De echtgenoten rekenen een derde deel van deze subsidie toe aan hun zoon. De vader wil zijn voormalige landbouwgrond fiscaal afwaarderen naar de lagere bedrijfswaarde. Daarnaast stelt hij dat voor de subsidie een objectieve vrijstelling geldt. Hof Arnhem-Leeuwarden bevestigt de mogelijkheid van afwaardering naar de lagere bedrijfswaarde. Maar het hof merkt ook de subsidie functieverandering aan als een vergoeding voor de waardedaling. Bij de winstberekening moet het echtpaar daarom rekening houden met de ontvangen subsidie. Verder is de subsidie fiscaal niet toe te rekenen aan de zoon, omdat de landbouwgrond niet zijn eigendom is en hij evenmin in de waardedaling deelt.

 

Meer weten over fiscale problematiek in de agrarische sector?

Als u cliënten in de agrarische sector heeft, moet u als adviseur rekening houden met diverse speciale fiscale regelingen. Als u de PE-Pitstop Fiscaal agrarische actualiteiten volgt, bent u goed voorbereid om uw cliënt adequaat advies te geven. 

 

 

Wet: art. 3.13, eerste lid onderdeel g Wet IB 2001

Regeling: art. 6, eerste lid, onderdeel g Uitv.reg. IB 2001

Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 12 maart 2019 (gepubliceerd 15 maart 2019), ECLI:NL:GHARL:2019:2186

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.