Vanaf september 2017 gegevensuitwisseling via CRS

maandag 26 oktober 2015 Maretta Jol 781x gelezen

Alle EU-lidstaten, op Oostenrijk na, gaan in september 2017 de gegevens over 2016 met elkaar uitwisselen via de Common Reporting Standard (CRS). Dat laat de staatssecretaris weten in de nota naar aanleiding van het verslag bij de Wet uitvoering Common Reporting Standard.

Een aantal fracties had zorgen geuit over de uitvoerbaarheid van de CRS voor financiële instellingen. Volgens Wiebes zijn de instellingen echter ruim van tevoren op de hoogte gebracht over de komst en implementatie, en vanwege het Amerikaanse Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) was veel van de techniek al geschikt voor CRS. De staatssecretaris heeft dan ook geen signalen ontvangen dat de CRS niet uitvoerbaar zou zijn.

 

Oostenrijk

Oostenrijk voert pas per 2017 de CRS en gaat in 2018 rapporteren, omdat het land nu nog een bankgeheim kent. "De financiële sector en de belastingdienst in Oostenrijk hebben thans dus geen ICT-systeem om automatisch bankgegevens uit te wisselen. Het jaar extra biedt Oostenrijk de gelegenheid om de benodigde infrastructuur op te zetten", aldus Wiebes.

 

VIA

Verder meldt de staatssecretaris dat ook de bankgegevens die Nederland vanuit andere lidstaten ontvangt, kunnen worden opgenomen in de vooraf ingevulde belastingaangifte (VIA): "In het eerste jaar van uitwisseling (2017) zal worden gekeken of de kwaliteit van de gegevens voldoende is en ontwikkelt de Belastingdienst de kaders die noodzakelijk zijn voor de VIA. In het tweede jaar (2018) kunnen ze in de VIA worden ingevuld, waardoor in 2019 de gegevens over 2018 worden opgenomen in de VIA."

Meer informatie: Nota naar aanleiding van verslag Wet uitvoering Common Reporting Standard

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.