Verschoonbare termijnoverschrijding acupuncturist

maandag 27 augustus 2018 Marthe Bruens 441x gelezen

Een bij de NVA aangesloten acupuncturist maakte ten onrechte niet meer zelf bezwaar tegen de afdracht van onverschuldigde btw. Wegens een combinatie van omstandigheden was er echter sprake van verschoonbare termijnoverschrijding.

Een acupuncturist voldeed over het vierde kwartaal van 2013 en het eerste kwartaal van 2014 omzetbelasting. Tot 1 januari 2013 gold voor de diensten van een acupuncturist een ruimere vrijstelling van omzetbelasting. Vanaf die datum zijn acupunctuurbehandelingen alleen vrijgesteld wanneer aan een aantal voorwaarden is voldaan. De NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) maakte in het kader van een proefprocedure over de vraag of de acupunctuurbehandelingen van btw zijn vrijgesteld afspraken met de Belastingdienst. De inspecteur weigerde het verzoek van de acupuncturist voor ambtshalve teruggaaf van de afgedragen btw. In geschil is of dat terecht is.

Verschoonbare termijnoverschrijding

Rechtbank Den Haag oordeelde allereerst dat de brief waarin de acupuncturist op de weigering ambtshalve teruggaaf reageerde mede kan worden opgevat als bezwaarschrift. De acupuncturist was lid van NVA en had aangehaakt bij de vaststellingsovereenkomst tussen de NVA en de Belastingdienst. De man meende dat hij in verband met de afspraken tussen de NVA en de Belastingdienst vanaf 1 januari 2014 niet meer zelf bezwaar hoefde te maken. De inspecteur die destijds zijn aangiften behandelde zou zich ook uitdrukkelijk in die zin hebben uitgelaten. Toen de acupuncturist van de NVA begreep dat hij wel zelf bezwaar moest maken, heeft hij dit ook weer gedaan. Gelet op deze omstandigheden mocht de acupuncturist ervan uit gaan dat hij begin 2014 niet langer per kwartaal een bezwaarschrift in hoefde te dienen. Er was sprake van een verschoonbare termijnoverschrijding, aldus de rechtbank. De inspecteur verklaarde het bewaar terecht niet ontvankelijk en de man had recht op teruggaaf van de ten onrechte betaalde OB. Beroep gegrond.

Wet: art. 6:11 AWB

Meer informatie: Rechtbank Den Haag, 7 mei 2018 (gepubliceerd 24 augustus 2018) ECLI:NL:RBDHA:2018:5494

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.