Vliegen vangen met azijn

donderdag 22 maart 2018 Remco Latour 1636x gelezen

Men vangt meer vliegen met stroop dan met azijn, zo luidt het gezegde. Maar kennelijk sluit zelfs azijn succes niet uit. Het respectloze taalgebruik van de gemachtigde van de belanghebbende verhinderde althans niet dat Hof Den Bosch het hoger beroep van de Belastingdienst ongegrond verklaarde. Wel kreeg deze gemachtigde een waarschuwing.

De zaak betrof een geschil over een naheffingsaanslag BPM. Voordat de rechter de zaak inhoudelijk in behandeling neemt, meldt hij dat hij zich tijdens een eerdere zitting ernstig had gestoord aan het taalgebruik van de gemachtigde in zijn processtukken. De gemachtigde had Nederland daarin omschreven als een bananenrepubliek en de Belastingdienst vergeleken met een misdaadorganisatie. Het hof wijst de gemachtigde erop dat het verwacht dat alle professionele procespartijen zowel in de zittingszaal als in de procestukken elkaar met respect bejegenen. De volharding van de gemachtigde in dit taalgebruik levert hem dan ook een waarschuwing op. Hierbij wijst het hof de gemachtigde erop dat de rechter bijstand door een persoon kan weigeren als tegen deze persoon ernstige bezwaren bestaan.

 

Geen hagelschadeconstructie

Het hof vond echter ook dat de inspecteur niet had voldaan aan zijn bewijslast. De naheffingsaanslag BPM was gebaseerd op de regeling tegen zogeheten hagelschadeconstructies. Bij deze constructies exporteert men een nog vrij nieuwe auto om een BPM-teruggaaf op basis van de catalogusprijs te ontvangen. Kort daarop vindt een herinvoer plaats. Bij de herregistratie vindt dan een vermindering van BPM-plaats vanwege het gebruik van de auto. In beginsel bedraagt deze vermindering een percentage van de catalogusprijs. Heeft de uitvoer echter plaatsgevonden met het oogmerk om de auto korte tijds later te herinvoeren en zo een BPM-voordeel te genieten? Dan bedraagt de gebruiksvermindering slechts een percentage van de het BPM-bedrag. Hof Den Bosch vindt dat pas sprake kan zijn van zo’n oogmerk als de auto duurzaam naar het buitenland is geëxporteerd. In deze zaak wist de fiscus niet aannemelijk te maken dat sprake was geweest van duurzame export. Het hof verklaart daarom het hoger beroep van de Belastingdienst ongegrond.

 

Wet: art. 8:25 Awb en artt. 10, eerste lid en 10a Wet BPM 1992

Regeling: artikel 8 Uitv.reg BPM 1992

Meer informatie: Gerechtshof Den Bosch 15 maart 2018 (gepubliceerd 20 maart 2018), ECLI:NL:GHSHE:2018:1133

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.