Belastingadviesorganisaties publiceren AVG-richtsnoeren

woensdag 2 oktober 2019 Remco Latour 110x gelezen

Diverse beroepsorganisaties hebben richtsnoeren in het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming gepubliceerd. Met deze richtsnoeren beschikken hun leden over handvatten om zo beter te kunnen voldoen aan hun verplichtingen in het kader van deze wetgeving.

Sinds 25 mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) binnen alle lidstaten van de EU, dus ook in Nederland. In Nederland is de AVG uitgewerkt in de Uitvoeringswet AVG (UAVG). Belastingadviseurs en accountants vallen ook onder de regels van de AVG en UAVG. Daarom moeten zij onder meer bepalen of zij voor hun diensten handelen als verwerker of als verwerkingsverantwoordelijke. Dit heeft namelijk gevolgen voor de aard van de verplichtingen waaronder een belastingadviseur valt. Deze kwestie heeft veel vragen opgeroepen. Diverse beroepsorganisaties hebben daarom richtsnoeren gepubliceerd die ondersteuning bieden bij het bepalen van de rol van de belastingadviseur en de accountant. Het betreft:

  • de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA),
  • het Register Belastingadviseurs,
  • het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting (NIRPA) en
  • Stichting Novak.

Voor de NOB, het Register Belastingadviseurs en het NIRPA zijn de richtsnoeren daarmee definitief. De NBA overweegt nog om de richtsnoeren om te zetten in een handreiking. Overigens raadt de NOB adviseurs aan om iedere specifieke situatie afzonderlijk beoordelen.

 

Wet: art. 4 Uitvoeringswet AVG

Verordening: art. 3 AVG

 

Bronnen: NOB 1 oktober 2019, NBA 1 oktober 2019, NIRPA 1 oktober 2019 en Stichting Novak 1 oktober 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.