Knelpunten bij kapitaalverzekeringen

dinsdag 15 augustus 2017 Erik van Toledo 969x gelezen

2017  is het jaar van de opleving van de huizenmarkt, een heus gekkenhuis. Koopwoningen worden schaarser en de huizenprijzen stijgen maar door.

Toch blijft het kopen van een woning onverminderd populair. Hoewel de hypotheekrente weer wat omhoog gaat, drukt dat de pret op de woningmarkt niet. Het oversluiten van hypotheken is ‘mode’. Het wijzigen van een bestaande (spaar-, leven- of beleggings)hypotheek heeft gevolgen voor een aan die hypotheek gekoppeld fiscaal-getint spaarproduct. Alertheid is dan geboden.

Fiscale en financiële gevolgen bij omzettingen

Het wijzigen en omzetten van een aan de hypotheek gekoppeld fiscaal-getint spaarproduct zoals een kapitaalverzekering of spaarrekening eigen woning kan namelijk fiscale én daarmee ook financiële gevolgen hebben. Houd in de gaten of wordt voldaan aan de voorwaarden van het overgangsrecht om de van toepassing zijnde vrijstelling niet te verliezen. De toets of wel of niet aan het overgangsrecht is voldaan, blijkt complex. Daarbij gaat het regelmatig fout.

Vrijstellingstoets bij uitkering(en)

De komende jaren komen aan de lopende band kapitaalverzekeringen tot uitkering wegens het bereiken van de einddatum. Dit geldt ook voor veel spaarrekeningen eigen woning. Daarnaast gaat een groot aantal polis- en rekeninghouders voortijdig tot afkoop over. Bij uitkering wordt getoetst of aan de voorwaarden voor de uitkeringsvrijstelling is voldaan. Dat is goed te doen als een contract vanaf het begin ongewijzigd is voortgezet. Bij tussentijdse aanpassingen en omzettingen is het meestal lastiger. Als iemand over meerdere uitkerende spaarproducten beschikt, is het nog complexer. De toepassing van de vrijstellingen kan dan een flinke puzzel opleveren. En wat te denken van de imputatieregeling voor vrijstellingen? Allemaal weerbarstige materie.

Verval tijdklemmen en hobbels bij voortijdige afkoop

Op 1 april 2017 zijn de tijdklemmen voor oude en nieuwe kapitaalverzekeringen en andere eigenwoningspaarproducten vervallen voor alle situaties van voortijdige afkoop. Kan een dergelijk spaarproduct nu ongelimiteerd worden afgekocht? Nee, zeker niet. Er blijven diverse voorwaarden gelden met daarbij soms enige hobbels. De berichten in de media zijn niet altijd volledig en correct. Dat maakt de materie én de dossiers nog complexer. Kunt u het vizier nog op scherp houden?

Tijdens de PE-Pitstop Knelpunten bij kapitaalverzekeringen op 9 oktober 2017 gaat Erik van Toledo o.a in op de complicaties bij het omzetten van eigenwoningspaarproducten, de toepassing van het bijbehorende overgangsrecht en de vrijstellingsvoorwaarden. Om de materie beter te laten leven, behandelt Erik diverse praktijkcases. Na het volgen van deze Pitstop bent u op de hoogte van de laatste fiscale ontwikkelingen op het gebied van eigenwoningspaarproducten en kunt u de meeste voorkomende praktijkpuzzels op dat terrein moeiteloos, snel en op efficiënte wijze oplossen.

> Informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.