Aandachtspunten bij grensoverschrijdende arbeid

maandag 9 april 2018 Dennis Reins 745x gelezen

Grensoverschrijdende tewerkstelling gaat doorgaans gepaard met nogal wat complexiteit en administratieve lastendruk. Wat zijn de (fiscale) aandachtspunten?

30% regeling

Voor werknemers vanuit het buitenland komt vaak de welbekende 30%-regeling voor ingekomen werknemers aan de orde. Met deze aantrekkelijke regeling is 30% van het loon uit tegenwoordige arbeid onbelast, kunnen internationale schoolgelden onbelast worden vergoed en kan zonder rijexamen het rijbewijs worden gewisseld. In de salarisadministratie zijn er de nodige aandachtspunten. Uit het buitenland afkomstige werknemers ontvangen namelijk vaak diverse vergoedingen, zoals (tijdelijke) huisvesting, ondersteuning voor relocation en immigratie, belastingadvies, assistentie A1-verklaring, home leave, etc. Niet alles is zo maar onbelast naast de 30%-regeling te vergoeden. Voor zover u bepaalde kosten als eindheffingsloon onder de WKR wil behandelen, dienen deze kosten vooraf aangewezen te worden als werkkosten. Dit wordt in de praktijk vaak vergeten.

Werkdagentoerekening

In Nederland woonachtige werknemers met de 30%-regeling kunnen voorts opteren voor partiële buitenlandse belastingplicht. Als die werknemers de Amerikaanse nationaliteit hebben, geldt de uitzonderlijke regel dat zij enkel belast zijn voor loon terzake van hun Nederlandse werkdagen. Met deze werkdagentoerekening kan al rekening worden gehouden in de salarisadministratie. Dat zullen deze Amerikaanse werknemers waarderen als daarmee voor hen een cashflownadeel wordt vermeden. Zij betalen in hun woonland immers via de aangifte inkomstenbelasting belasting over het niet in Nederland belaste loon. Als zij dan ook nog aandelenopties of RSU’s hebben met verschillende ‘vesting periods’, dient er een allocatie te worden gemaakt van het loon dat in Nederland belast is over deze voorwaardelijke perioden. Dat kan nogal een klus zijn! Daarbij komt dat de Belastingdienst steeds vaker en met toenemend oog voor details controleert of de diverse werkdagenbreuk op alle diverse looncomponenten wel goed is bepaald.

 

Overige aandachtspunten

Wanneer de werknemer ook nog sociaal verzekerd is gebleven in het buitenland en nog deelneemt aan een buitenlandse pensioenregeling, wordt het nog leuker. De fiscale behandeling van de bijdragen hieraan moeten worden bepaald naar Nederlands fiscale maatstaven. Gelukkig zijn er wel diverse besluiten die fiscaal gefaciliteerde behandeling toestaan. Verder zijn de recente ontwikkelingen zoals BEPS van belang. Er zal steeds sneller sprake zijn van een vaste inrichting hetgeen sneller zal leiden tot belastingplicht voor de werknemer. En wat dacht u van Brexit; hoe gaat u nu of straks om met Engelse werknemers?

Uitzending of lokale tewerkstelling?

Uitzendbeleid komt in vele soorten en maten, van relatief basaal tot zeer gedetailleerd. In de regel is een lokale tewerkstelling eenvoudiger qua fiscaliteit, sociale zekerheid en pensioen. Echter, als een werknemer tijdelijk wordt uitgezonden, is het vaak helemaal niet logisch om op lokaal contract (‘host country’) te werken, maar wordt het dienstverband voortgezet in het thuisland (‘home country’). Hierdoor kan in veel gevallen pensioen en sociale zekerheid voortgezet worden. De fiscaliteit is echter vaak de spelbreker en de grote complicerende factor bij internationale tewerkstellingen. De werkgever doet er goed aan om in ieder geval enige basiskennis te hebben van de diverse fiscaal-juridische spelregels.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.