Als UBO nu ook in Europa niet meer anoniem

dinsdag 2 januari 2018 Niels Govers 745x gelezen

Op 15 december 2017 is er meer duidelijkheid gekomen over de aanscherping van het UBO-register binnen Europa. Er is namelijk overeenstemming bereikt over de wijziging van de 4e Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD4) met als resultaat onder andere openbare toegang tot de nationale UBO-registers en de onderlinge koppeling van deze registers binnen de EU. 

Dit houdt in dat de in het UBO-register opgenomen gegevens openbaar toegankelijk worden. Dat had Nederland al besloten maar geldt straks voor heel Europa. De vraag is overigens nog steeds of dit ook zal gelden voor een aandelenbelang voor meer dan 10% in plaats van 25% of meer.

Er is bereikt dat het UBO-register een volledig openbaar toegankelijk register wordt. Dit geldt overigens niet voor het register van trusts, dat wordt vooralsnog niet openbaar. In Nederland zal het UBO-register naar verwachting in 2018 in werking treden.

 

Consequenties familiebedrijven

Ik waarschuw de doelgroep waarop het UBO-register betrekking heeft om zo bewust mogelijk om te gaan met de eigen persoonsgegevens en goed te kijken wat de mogelijke gevolgen zijn. Dit kan voor familiebedrijven consequenties hebben voor de overdracht en verkoop van het bedrijf: na inwerkingtreding van het UBO-register heeft dit invloed op de privacy. In de praktijk proberen familiebedrijven immers hun aandeelhouderstructuren anoniem te houden, onder andere om de volgende generaties die betrokken zijn te beschermen. Want familiebedrijven denken vaak in generaties in plaats van in kwartalen. Maar als er jonge kinderen in het familiebedrijf terecht komen, verschijnen hun namen wel in het openbare register.

Het register kan er voor zorgen dat familiebedrijven vanwege veiligheidsrisico’s voor de volgende generaties de continuïteit van hun bedrijf anders waarborgen. Deze continuïteit die zo kenmerkend is voor familiebedrijven is immers een bron van economische groei die dan mogelijk wegvalt. Uiteindelijk is de vraag of door het instellen van al deze registers het oorspronkelijk beoogde doel wordt bereikt.

 

Meer weten over dit onderwerp? Maandag 16 april 2018 verzorgt mr. Jan Willem Schenk een PE-Pitstop Asset protection en privacy na invoering UBO-register. > Informatie en aanmelden.

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.