Afschrijving gebouwen in eigen gebruik beperkt

donderdag 27 december 2018 René van Doeselaar 1056x gelezen

Met ingang van 1 januari 2019 wordt de afschrijving van gebouwen in eigen gebruik voor de vennootschapsbelasting belangrijk beperkt.

Op gebouwen mag niet verder worden afgeschreven dan de zogenaamde bodemwaarde (niet te verwarren met de waarde van de ondergrond). De bodemwaarde is voor bedrijfspanden in eigen gebruik in art. 3.30a Wet IB vastgesteld op 50% van de WOZ-waarde. Deze bepaling is tot en met 2018  ook van toepassing voor de vennootschapsbelasting.

Met ingang van 1 januari 2019 wordt de afschrijving van gebouwen in eigen gebruik voor de vennootschapsbelasting belangrijk beperkt. De bodemwaarde is vanaf 2019 gelijk aan 100% van de WOZ-waarde. Dit betekent in veel gevallen dat er niet of minder afgeschreven kan worden op het bedrijfspand. Uiteraard gaat het om een verschuiving van belastingheffing, want als het bedrijfspand later bijvoorbeeld verkocht zal worden, zal de daarmee behaalde boekwinst lager uitvallen als gevolg van minder afschrijvingen.

Stevige onderbouwing

Naar aanleiding van het schrappen van de afschaffing van de dividendbelasting kwam er financiële ruimte om de drastische invoering van deze afschrijvingsbeperking meer geleidelijk te laten verlopen. Dit overgangsrecht is voor de praktijk erg belangrijk voor de winstberekening over de jaren tot en met 2021. Als gevolg van het overgangsrecht mogen vpb-plichtige bedrijven die een gebouw voor 1 januari 2019 in gebruik genomen hebben alsnog afschrijven tot beneden 100% van de WOZ-waarde, maar niet verder dan tot 50% van de WOZ-waarde. Het blijft altijd mogelijk om panden af te waarderen naar een lagere bedrijfswaarde, maar daarvoor is wel een stevige onderbouwing nodig richting de Belastingdienst.

Dossier

Dit en nog veel meer is te lezen in het nieuwe dossier 'Belastingwijzigingen 2019', een uitgave van Indicator, dus in de taal van de ondernemer. Naast de veranderingen die voortvloeien uit het pakket Belastingplan 2019 komen ook ander belangrijke  wijzigingen aan bod, zoals bijvoorbeeld de gevolgen van ATAD1 (Wet implementatie eerste EU-richtlijn antibelastingontwijking).

> Meer informatie

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.