Afwijken van genietingsmoment werkt door naar invordering

vrijdag 2 november 2018 Remco Latour 382x gelezen

Als een belastingplichtige nadrukkelijk verzoekt om een inkomen toe te rekenen aan eerdere jaren dan het jaar waarin het is genoten, mag de ontvanger overgaan tot invordering van de aanslagen over die voorafgaande jaren.

In een zaak voor Hof Arnhem-Leeuwarden stelt een man dat de ontvanger van de belastingen ten onrechte dwangbevelen heeft opgelegd met betrekking tot twee navorderingsaanslagen. Het gaat hier om aanslagen over de jaren 2007 en 2008, maar de grondslag is een tantième dat de man heeft genoten in 2009. In beginsel is een inkomensbestanddeel belast in het jaar waarin het genietingsmoment valt. Maar toch oordeelt het hof dat de Belastingdienst niet onredelijk heeft gehandeld. De man heeft namelijk de inspecteur uitdrukkelijk verzocht om het tantième in afwijking van de hoofdregel toe te rekenen aan de jaren 2007 en 2008. De fiscus heeft deze afspraak gewoon uitgevoerd. Een logisch gevolg van de afspraak is dat de inspecteur navorderingsaanslagen over de jaren 2007 en 2008 oplegt. Vervolgens mag de ontvanger invorderingsmaatregelen treffen als de man de aanslagen niet (tijdig) betaalt. Het hof ziet geen reden om de ontvanger een dwangsom op te leggen als hij de invorderingsmaatregelen voortzet.

 

Wet: art. 17, derde lid IW 1990

Leidraad: onderdeel 1.5.5 Leidraad invordering

Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 30 oktober 2018 (gepubliceerd 1 november 2018), ECLI:NL:GHARL:2018:9479

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.