Cliënt moet weten wat hij wil

woensdag 8 november 2017 Remco Latour 1922x gelezen

Een belastingadviseur die verkeerd advies geeft, kan worden aangeklaagd door zijn cliënt en worden verplicht een schadevergoeding te betalen. Maar dan moet de cliënt wel zijn opdracht duidelijk en correct hebben geformuleerd.

In een zaak voor Hof Den Bosch was een advieskantoor aangeklaagd door een Belgisch echtpaar. Deze echtgenoten hielden indirect via certificaten een belang van 75% in een Nederlandse holdingmaatschappij. Op advies van het belastingadvieskantoor schonken zij hun certificaten aan hun drie kinderen onder voorbehoud van het recht van vruchtgebruik. De adviseur gaf dit advies omdat de echtgenoten wilden dat bij hun overlijden hun kinderen minder Belgisch successierecht zouden hoeven betalen. Tegelijkertijd wilden de man en de vrouw enige vorm van zeggenschap in het bedrijf behouden. Maar door het behoud van het recht van vruchtgebruik bleef voor de inkomstenbelasting het aanmerkelijk belang bestaan. Ook vielen de panden die het echtpaar ter beschikking stelden aan de B.V. (nog steeds) in box 1.

 

Het hof oordeelde dat het belastingadvieskantoor bij zijn handelingen de zorgvuldigheid had betracht die men mag verwachten van een bekwaam en redelijk handelend beroepsbeoefenaar. Het echtpaar stelde ook de opdracht te hebben gegeven om het familievermogen te herstructureren met inachtneming van de gevolgen voor de inkomstenbelasting. Maar het hof zag in de besprekingsverslagen geen bewijs voor deze stelling. Bovendien constateerde het hof dat het echtpaar door het advies geen schade had geleden omdat de inkomsten uit terbeschikkingstelling als gevolg van rentelaten, afschrijvingen en dergelijke negatief was. De echtgenoten had daardoor geen belastingschade geleden. Het hof wees hun hoger beroep dan ook af.

 

Wet: artikel 7:401 BW

Meer informatie: Gerechtshof Den Bosch 31 oktober 2017 (gepubliceerd 3 november 2017), ECLI:NL:GHSHE:2017:4709

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2018 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.