Een verfijnde vertaling van de BOR naar de echte praktijk
Fiscaal
De bedrijfsopvolgingsregeling van de Wet IB 2001 en SW 1956 kan met recht een complexe, maar ook een royale faciliteit genoemd worden. Er gelden een aantal belangrijke fiscale spelregels die er in de kern op toe zien dat de BOR alleen bij een reële bedrijfsopvolging van toepassing is. Voor de praktijk is het in eerste instantie van belang dat de BOR niet wordt ‘misgelopen’. Als vast staat dat de BOR van toepassing is, dan is het vervolgens zaak dat de bedrijfsopvolgingsregeling maximaal wordt benut. Tijdens de cursus komen o.a. aan de orde:
Hoofdlijnen wettelijk kader BOR IB en BOR SW
Toepassing van soortaandelen (geen cumprefs)
Minderheidsaandelenbelangen (< 5%)
Cumulatief preferente aandelen (o.a. invloed dividendbeleid op BOR)
Transformatie van beleggingsvermogen in ondernemingsvermogen (herkapitalisatie)
Het bedrijfspand
Belastinglatenties (box 2)
WOB verzoek bedrijfsopvolgingsregeling 23 juli 2018
Civiel
Naast de fiscale optimalisatie van de bedrijfsopvolging spelen – met name binnen de familiesfeer – ook nog andere niet-fiscale aspecten een belangrijke rol. Soms kan er sprake zijn van tegenstrijdige belangen die een sta-in-de-weg kunnen vormen bij de overdracht. Hoe verhouden de diverse rollen van erfgenaam, legataris en legitimaris zich tot elkaar? Als de bedrijfsopvolger is gehuwd dan kan deze huwelijkspartner ook als een belangrijke stakeholder worden gezien. Is dat wel de bedoeling? Kortom, het fiscale recht en het civiele recht moeten goed op elkaar worden afgestemd zodat het tijdens het kerstdiner van de familie zogezegd ook gezellig blijft. Tijdens de cursus komen o.a. aan de orde:
Zeggenschap na de overdracht (o.a. Boek 2 BW art. 201, 228 en 230)
Voortzettingsvereiste BOR SW en statutaire lock-up (art. 2:195 BW)
Winstreserves en periodieke verrekenplicht (art. 1:141 BW)
Aandachtspunten in testament en statuten
Capita selecta (diverse korte onderwerpen afhankelijk van de beschikbare tijd
Leerdoelen
De cursus is geen (basis)cursus over de theorie van de BOR, maar meer een verfijnde vertaling hiervan naar de ‘echte praktijk’. Enige basiskennis over de BOR is daarom wenselijk. Na het volgen van de Pitstop weet u wanneer de BOR van toepassing is, hoe deze toepassing fiscaal geoptimaliseerd kan worden en welke civielrechtelijke aspecten hierbij van belang zijn. Het aanmerkelijk belang staat tijdens de cursus centraal.