Dga moet zijn eigen woning herfinancieren

woensdag 16 januari 2019 Remco Latour 2212x gelezen

Tegen welke problemen loopt een dga aan als hij een eigen woning heeft gefinancierd met een hypotheek van een derde? Mr. Pjotr Anthoni legt dit uit in een Tax Talks e-learning. Daarnaast behandelt hij verschillende alternatieven van (her)financiering van de eigen woning. Onder omstandigheden kan geld lenen van de eigen B.V. fiscaal aantrekkelijk zijn.

Het effectieve tarief waartegen de eigenwoningbezitter zijn hypotheekrente kan aftrekken is bezig met een flinke daling. Dit jaar is het effectieve hoogste tarief waartegen deze aftrek plaatsvindt 49%, terwijl het toptarief 51,75% bedraagt. En dit verschil zal nog groter worden. Vanaf 2023 zal de hypotheekrente effectief gezien aftrekbaar zijn tegen maximaal 37,05%. Maar volledig aflossen is evenmin zo voordelig meer, nu het kabinet de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld ook afbouwt. Anthoni verwacht dat steeds meer eigenwoningbezitters te maken gaan krijgen met een bijtelling op hun inkomen.

 

Dividenduitkering

Sommige eigenwoningbezitters zijn daarnaast dga van een B.V. Als de B.V. beschikt over liquide middelen, kan de dga besluiten om zijn hypotheek af te lossen met een dividenduitkering of een lening van zijn B.V. Bezit de dga zelf privébeleggingen, dan hij deze verkopen om daarmee de hypotheek af te lossen. Anthoni gaat op al deze alternatieven in. Hij wijst erop dat het aangaan van een hypotheek bij de eigen B.v. de aftrek van hypotheekrente niet uitsluit. Wel moet en de dga en zijn B.V. voldoen aan de voorwaarde. Bovendien zal de fiscus de situatie kritisch bekijken. Maar kwalificeert de schuld aan de eigen B.V. niet als eigenwoningschuld, dan valt zij in box 3 en dat kan ook schelen in inkomstenbelasting. Dit speelt ook bij het financieren van de eigen woning uit eigen middelen. Is de hypotheekrente aanzienlijk hoger dan de werkelijke rente die de dga over zijn box 3 vermogen ontvangt, dan is de kans groot dat financiering met eigen middelen fiscaal voordelig is. Heeft de dga onvoldoende middelen, bijvoorbeeld omdat de lening erg hoog is, dan wordt lenen bij de B.V. weer interessanter. Natuurlijk zal u als belastingadviseur de nodige berekeningen moeten maken aan de hand van de situatie van uw cliënt om tot het meest fiscaal voordelige advies te komen.

 

Wet: art. 2:10, tweede lid3.120 en 3.123a Wet IB 2001

 

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. > Maak voordelig kennis met Tax Talks

Meer informatie: Tax Talks e-learning 15 januari 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.