Dreigende websitetekst veroorzaakt procesbelang

donderdag 8 augustus 2019 Remco Latour 475x gelezen

Als een belanghebbende geen aanslag krijgt opgelegd, maar een uitspraak op het bezwaar en de tekst op de website van de gemeente de indruk wekken dat hij wel een aanslag moet betalen, ontstaat toch een procesbelang. De belanghebbende heeft dan recht op een proceskostenvergoeding.

Zo maakte een man bezwaar tegen een opgelegde naheffingsaanslag parkeerbelasting. De gemeente wees dit bezwaarschrift af omdat de bezwaartermijn zou zijn verstreken. Rechtbank Amsterdam oordeelde dat de gemeente om een andere reden het bezwaarschrift niet-ontvankelijk had moeten verklaren. De juiste reden was dat de gemeente niet beschikte over de adresgegevens van de man en uiteindelijk hem de desbetreffende naheffingsaanslag nooit had opgelegd. Hof Amsterdam is het op dit punt eens met de rechtbank. Maar volgens het hof is bij de man wel de indruk gewekt dat hij een naheffingsaanslag moest betalen. In haar uitspraak op het bezwaarschrift had de gemeente gesteld dat de man direct moest betalen. Ook op de website van de gemeente was de oproep tot betalen vermeld. Door dit alles heeft de man een procesbelang. Het hof wijst daarom het hoger beroep van de man af, maar kent hem toch een proceskostenvergoeding toe.

 

Wet: art. 5 AWR en art. 8:75 en 8:108 Awb

Meer informatie: Gerechtshof Amsterdam 18 juli 2019 (gepubliceerd 7 augustus 2019), ECLI:NL:GHAMS:2019:2492

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.