‘Gemiddeld’ drie dagen is nog geen ‘doorgaans’ drie dagen

woensdag 3 april 2019 Michel Halters 917x gelezen

Staat een kind jonger dan 12 jaar niet op hetzelfde woonadres ingeschreven in de basisregistratie personen als de ouder? Dan kan  die ouder onder voorwaarden toch recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting als het kind ten minste drie gehele dagen per week bij die ouder verblijft (co-ouderschap).

Twee ex-partners hadden een ouderschapsplan opgesteld voor hun 10-jarige dochter. Over een periode van 14 dagen verbleef de dochter vier volledige dagen en vier halve dagen bij haar vader.

 

Medewerker Belastingdienst

In geschil bij Hof Arnhem-Leeuwarden is of de man recht heeft op toepassing van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Het hof overweegt dat uit het verblijfschema volgt dat de dochter in perioden van 14 dagen eenmaal vier dagen en eenmaal twee dagen bij de vader verblijft. Hoe het begrip ‘week’ ook wordt toegepast, er is geen enkele week of periode van zeven dagen, waarin de dochter ten minste drie hele dagen bij de vader verblijft. Een verblijf van zes dagen per twee weken leidt wel tot een gemiddeld verblijf van drie dagen per week, maar niet tot een verblijf van doorgaans drie dagen per week. De vader voldoet volgens het hof dan ook niet aan de voorwaarde dat de dochter doorgaans ten minste drie gehele dagen bij hem verblijft. Het beroep van de man op het innemen van een welbewust standpunt door een medewerker van de Belastingdienst vanwege het wel toestaan van de inkomensafhankelijke combinatiekorting in een volgend jaar kan de man niet baten. De gedragingen van de desbetreffende medewerker van de Belastingdienst vonden al plaats op het moment dat er over de aanslag van het voorgaande jaar werd geprocedeerd. Daarom kunnen die gedragingen bij de man voor regeling van de aanslag niet het in rechte te beschermen vertrouwen ontlenen dat de inkomensafhankelijke combinatiekorting zou worden toegepast.

 

Wet: art. 8.14a Wet IB 2001 en art. 44b UR IB 2001

Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 27 maart 2019 (gepubliceerd 29 maart 2019), ECLI:NL:GHARL:2019:2609

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.