Handboek Vooroverleg Belastingdienst openbaar

dinsdag 2 april 2019 Anne-Marie Noordenbos 1195x gelezen

De Belastingdienst heeft het Handboek Vooroverleg 2018 openbaar gemaakt. Het Handboek schetst de kaders zoals vastgelegd in het Besluit fiscaal bestuursrecht.

De Belastingdienst biedt in individuele gevallen belanghebbenden de mogelijkheid met de inspecteur vooroverleg te voeren en zodoende een standpunt te verkrijgen over voorgenomen (of al verrichte) handelingen. In het BFB is opgenomen dat vooroverleg niet bedoeld is om zekerheid te verkrijgen als de toepassing van het recht rechtstreeks volgt uit openbare rechtsbronnen. Met andere woorden, als de betreffende wet- en regelgeving duidelijk is en daaruit rechtstreeks blijkt hoe het antwoord op de vraag van belanghebbende moet luiden, leent de vraag zich niet voor vooroverleg.

 

Grenzen

Verder wil de Belastingdienst vooraf het standpunt van de belanghebbende helder hebben. Het geven van zekerheid vooraf is geen doel op zich van de Belastingdienst. Het is dan ook niet nodig in vooroverleg zekerheid vooraf te geven als de grenzen van de wet worden opgezocht, of gekunstelde situaties worden voorgelegd die geen oorsprong vinden in reële bedrijfseconomische gebeurtenissen maar waarbij de (rechts)handelingen louter omwille van de fiscaliteit lijken te zijn voorgenomen.

In de loop van 2019 verschijnt een nieuwe versie van het Handboek.

Meer informatie: Besluit op Wob-verzoek over Handboek Vooroverleg, 28 maart 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.