Houd rentebetaling en schenking gescheiden

dinsdag 1 mei 2018 Remco Latour 1299x gelezen

Als ouders hun kinderen geld lenen ter financiering voor de eigen woning, is het handig als de kinderen daadwerkelijk rente betalen. Deze rente is immers aftrekbaar. Daarnaast kunnen ouders hun kinderen een schenking doen toekomen, maar deze schenking moet zo veel mogelijk los (lijken te) staan van de rentebetaling.

Voor de aftrekbaarheid van de eigenwoningrente maakt het niet uit of de lening wordt verstrekt door een bank of door een familielid. Als de ouders een eigenwoninglening verstrekken, is het echter wel zaak op te letten als zij de betaalbaarheid van deze lening willen bevorderen. Zo is sprake van een schenking als zij de rente kwijtschelden. Bovendien kan het kind dan de eigenwoningrente niet aftrekken omdat deze rente niet om hem drukt. De ouder kan de rente wel terugschenken, maar dan is het verstandig om de rentebetaling en de schenking gescheiden te houden. Dit kan door de schuldenaar daadwerkelijk de rente (periodiek) te laten betalen aan de schuldeiser terwijl de schenking op een ander moment plaatsvindt. Zo kan men voorkomen dat de fiscus stelt dat feitelijk sprake is van het niet (geheel) drukken van de rentekosten.

 

Met name vermogende particulieren willen nog wel eens een lening verstrekken aan familieleden die wat financiële ondersteuning kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor de aankoop van een eigen woning. Dit kan bepaalde fiscale voordelen bieden, mits een en ander goed wordt uitgevoerd. Hierbij kunt u als adviseur een rol spelen, zeker als u handvatten gebruikt die de geactualiseerde toolkit Familielening u biedt.

 

Wet: art. 3.120 Wet IB 2001

 

Meer informatie?

Om u tijd te besparen bij advisering over lenen in familieverband, heeft de vakredactie van Sdu Licent Academy in samenwerking met drie specialisten de Toolkit Familielening samengesteld. De toolkit bevat precies de tools en documentatie om uw cliënt praktijkgericht te kunnen adviseren. U kunt direct aan de slag en de aandacht richten op uw cliënt. > Meer informatie en bestellen

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.