IB-heffing kan afwijken van sociale verzekeringen

dinsdag 3 september 2019 Remco Latour 324x gelezen

Rijnvarenden kunnen voor de premieheffing van de sociale verzekeringen verzekerd zijn in het buitenland zonder voor de heffing van de inkomstenbelasting recht te hebben op een vermindering ter voorkoming van dubbele belasting.

Een man was in Nederland geboren, woonde in 2013 in Nederland en werkte op een binnenschip in de Rijnvaart. Zijn werkgever was gevestigd op Cyprus. Over 2013 heeft de Rijnvarende een aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen (IB/PVV) ontvangen. Daarbij is de fiscus uitgegaan van een premie-inkomen van € 33.363. De desbetreffende autoriteit in Liechtenstein heeft aan de Rijnvarende een A-1 verklaring afgegeven. Op grond van deze verklaring was de man van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2016 in Liechtenstein verzekerd voor de sociale verzekeringen. Maar de SVB had ook een A-1 verklaring afgegeven, waarin stond dat de Rijnvarende in Nederland verzekerd was voor de sociale verzekeringen van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2014. De werkgever van de Rijnvarende ging in beroep gegaan tegen de A1-verklaring van de SVB. De zaak kwam onder andere voor de Centrale Raad van Beroep (CRvB). De CRvB constateerde dat de Rijnvarende in de desbetreffende periode voor minstens 90% had gewerkt in België. De SVB moest daarom een nieuwe A1-verklaring afgeven. Volgens deze nieuwe verklaring was de man in België verzekerd voor de sociale verzekeringen.

 

Geen vermindering ter voorkoming van dubbele belasting

Vervolgens komt voor Hof Den Bosch de vraag of de Rijnvarende recht heeft op vermindering van de aanslag inkomstenbelasting ter voorkoming van dubbele belastingheffing. Het hof oordeelt dat dit niet het geval is. De Rijnvarende heeft niet aannemelijk gemaakt dat de feitelijke leiding van de onderneming van de werkgever buiten Nederland was gevestigd. Hierdoor heeft hij geen recht op vermindering ter voorkoming van dubbele belastingheffing. De man heeft wel recht op vermindering van het premiedeel volksverzekeringen na vermindering met het premiedeel van de heffingskorting.

 

Wet: art. 6 Wfsv

Verdrag: art. 15 paragraaf 3 Verdrag ter voorkoming van dubbele belastingheffing Nederland-België

Meer informatie: Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 28 augustus 2019, ECLI:NL:GHSHE:2019:3138

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.