Koppel betalingsuitstel bedrijfsopvolger aan bedrijfsbelang

vrijdag 2 november 2018 Remco Latour 756x gelezen

In de praktijk komt het voor dat een ondernemer in zijn testament bepaalt dat een van zijn kinderen de onderneming erft en de andere erfgenamen een onderbedelingsvordering op de bedrijfsopvolger krijgen. Wil de erflater dat de bedrijfsopvolger ruim de tijd krijgt om zijn overbedelingsschuld af te lossen? Dan moet hij in het testament opnemen dat dit betalingsuitstel noodzakelijk is voor de voortzetting van het bedrijf. Mr. Boris Meinders legt in het onlineprogramma Tax Talks uit waarom.

Meinders stelt dat een gewoon testament kan volstaan met een goede regeling voor de langstlevende partner en wat fiscale bepalingen. Maar een ondernemerstestament moet aanvullende regelingen bevatten. Dat komt doordat er vaak meer soorten belanghebbenden zijn: de langstlevende partner, de erfgenaam die het bedrijf voortzet en de andere erfgenamen. Als de bedrijfsopvolger de onderneming om niet verkrijgt, zal dit doorgaans de achtergebleven partner en de andere erfgenamen benadelen. De erflater kan dit op verschillende manieren oplossen. Een mogelijkheid is dat het testament de bedrijfsopvolger bevoordeelt, zodat de langstlevende partner en de andere erfgenamen een onderbedelingsvordering op hem verkrijgen. Meinders wijst erop dat men dan de aflossing van en rentebetaling over deze overbedelingsschuld goed moet regelen. Als de andere erfgenamen te lang (meer dan drie maanden na het overlijden van de erflater) moeten wachten op de aflossing, kunnen zij in beginsel hun legitieme portie opeisen bij de bedrijfsopvolger. De erflater doet er daarom goed aan in het testament op te nemen dat de bedrijfsopvolger in het belang van de bedrijfsvoortzetting meer tijd krijgt om zijn overbedelingsschuld af te lossen. Zonder deze bepaling is het uitstel niet waterdicht geformuleerd.

 

Kijk hier naar een compilatie van de uitzending

 

 

Wet: art. 4:74 BW en art. 35b en 35c SW 1956

 

Meer informatie?

Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten.

Bent u nog geen abonnee? Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 49!  

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.