KvK moet aangeven dat UBO-gegevens worden onderzocht

maandag 7 oktober 2019 Remco Latour 857x gelezen

De staatssecretaris van Financiën heeft een nota van wijziging ingediend om het voorstel tot invoering van de Wet UBO-register aan te passen. Hierdoor zal de Kamer van Koophandel verplicht worden na een foutmelding van de gegevens in het Handelsregister te vermelden dat deze gegevens in onderzoek zijn.

De voorgestelde Wet UBO-register bepaalt onder andere dat een aangewezen bevoegde autoriteit melding doet aan de Kamer van Koophandel (KvK) van iedere mogelijke onjuistheid in het Handelsregister. Deze meldplicht geldt niet als het vervullen van deze plicht de uitoefening van de wettelijke taak of bevoegdheid van de aangewezen bevoegde autoriteit onnodig zou doorkruisen. Het is de bedoeling dat het KvK na zo’n melding in het register vermeldt dat de gegevens in onderzoek zijn. Dit is volgens de staatssecretaris juist bij de gegevens over ultimate beneficial owners (UBO’s) zeer relevant. Instellingen moeten onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) immers onderzoek doen naar de UBO van hun cliënt. Als dit gegeven in onderzoek is door de Kamer van Koophandel, kan dat een aanleiding voor een instelling zijn om zelf diepgaander onderzoek te doen naar de cliënt. Het heeft dus een belangrijke signaleringsfunctie. Door een fout in het wetsvoorstel was deze bedoelde verplichting van de KvK echter niet geregeld. Met een nota van wijziging is dit euvel verholpen.

 

Wet: art. 34 Handelsregisterwet

 

 

Meer weten over de implementatie van het UBO-register? Kom naar de masterclass op 11 december 2019. > Meer informatie

Meer informatie: ministerie van Financiën 4 oktober 2019, nr. 2019-0000103895

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.