Nieuw beroep schenkvrijstelling mogelijk na niet-fiscale herroeping

dinsdag 8 mei 2018 Jelle Berghuis 645x gelezen

Onder omstandigheden kan na herroeping opnieuw een beroep worden gedaan op de eenmalig verhoogde vrijstelling schenkbelasting, zo laat staatssecretaris Snel weten. Dit zal echter niet worden gehonoreerd als hier louter fiscale motieven aan ten grondslag liggen.

Herroeping

In de eerste plaats moet het gaan om een herroepelijke schenking. Een schenking is alleen herroepelijk als de herroepelijkheid expliciet door de schenker ten tijde van de schenking is bedongen. De bewijslast hiervoor ligt bij de belanghebbende. De herroeping heeft geen terugwerkende kracht. Het beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling kan dus niet worden teruggenomen. Door de herroeping wordt de schenking op een later moment wel ongedaan gemaakt (bijvoorbeeld door terugstorting van het ontvangen bedrag). Omdat de schenking hierdoor materieel gezien wordt teruggenomen, lijkt het redelijk om onder omstandigheden een hernieuwd beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling toe te staan ter zake van een nieuwe schenking.

 

Fiscale motieven

Een hernieuwd beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling zal niet worden gehonoreerd als de herroeping in overwegende mate is ingegeven door fiscale motieven. Dus als de herroeping tot doel heeft alsnog in aanmerking te komen voor een eenmalig verhoogde vrijstelling, of voor een hoger bedrag dan een eerste beroep op de vrijstelling, wordt daarmee gehandeld in strijd met doel en strekking van de wet en wordt het hernieuwde beroep op de vrijstelling niet gehonoreerd.

 

Bron: Aanvullende reactie staatssecretaris Snel, 2018D27453

Praktische tools en informatie: Toolkit Schenken aan kinderen 2018

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Pr. Beatrixlaan 116
2595 AL Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.