Rechtbank: gebruik van BSN in btw-nummer onrechtmatig

vrijdag 5 april 2019 Michel Halters 523x gelezen

Het gebruik van het BSN in het btw-nummer van zelfstandigen is niet noodzakelijk voor de uitvoering van de taak van de Belastingdienst, het kan ook met andere btw-nummers. Bovendien is het gebruik van het BSN in btw-nummers in strijd met privacywetgeving. De staatssecretaris moet daarom uiterlijk 1 januari 2020 aan de ondernemer een nieuw btw-nummer toekennen.

Een ondernemer, gespecialiseerd in privacywetgeving, verzocht de staatssecretaris om een nieuw btw-nummer, zonder haar BSN. De staatssecretaris wees haar verzoek af. Daarop schakelde de juriste de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in. Deze kwam op 26 juni 2018 met een onderzoeksrapport. De AP oordeelde dat het BSN een vertrouwelijk persoonsnummer is dat primair dient voor communicatie tussen overheid en burger. Dit nummer leent zich niet goed voor gebruik als btw-nummer dat ook veelvuldig wordt gebruikt in het zakelijk verkeer en daarbij veelvuldig openbaar wordt gemaakt. Bovendien is het gebruik van het BSN niet noodzakelijk voor de uitvoering van de taak van de Belastingdienst, omdat hiervoor ook een ander nummer kan worden gebruikt. Belangrijkste conclusie van het AP is dat het gebruik van de BSN in het btw-nummer van zelfstandigen in strijd is met de privacywetgeving. De AP heeft op grond van het voorgaande de Minister van Financiën verboden om per 1 januari 2020 het BSN in het btw-nummer te verwerken.

 

Uitvoeringsproblemen

De juriste gaat in beroep tegen de afwijzing van haar verzoek en eist per direct of anders uiterlijk op 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer. De staatssecretaris is van oordeel dat de juriste geen procesbelang meer heeft, aangezien de wetgeving per 1 januari 2020 toch zal worden aangepast. De rechtbank is het hier niet mee eens. Er is nu nog geen verbod op het gebruik van het BSN in het btw-nummer en het is nog onzeker of dat verbod er zal komen op 1 januari 2020. Het gebruik van het BSN in het btw-nummer is onrechtmatig, omdat het in strijd is met privacywetgeving. Verder stelt de staatssecretaris dat het verzoek van de juridisch dienstverlener om per direct een ander nummer te krijgen, uitvoeringstechnisch tot zeer grote problemen zou leiden bij de Belastingdienst. Op dat punt krijgt de staatssecretaris gelijk. De rechtbank draagt de staatssecretaris op om uiterlijk op 1 januari 2020 aan de juriste een nieuw btw-nummer zonder haar BSN toe te kennen

 

Wet: art. 46 UAVG en Hoofdstuk II, art. 5 lid 1 onderdeel a en art. 6 lid 1 AVG

Overig: Onderzoeksrapport Autoriteit Persoonsgegevens van 26 juni 2018

Meer informatie: Rechtbank Amsterdam 28 maart 2019 (gepubliceerd op 29 maart 2019), ECLI:NL:RBAMS:2019:2295

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.