Te veel zekerheid stellen is ook niet goed

maandag 1 juli 2019 Remco Latour 793x gelezen

Om een vordering fiscaal te mogen afwaarderen moet de verstrekte lening niet alleen zakelijk zijn, maar ook (gedeeltelijk) oninbaar zijn. Van oninbaarheid is geen sprake als voldoende zekerheid is gesteld.

In een zaak voor Rechtbank Gelderland had een B.V. een lening verstrekt aan de eenmanszaak van de zoon van haar dga. De lening was aflossingsvrij en de partijen waren geen looptijd overeengekomen. De dga had wel zekerheid gesteld voor zijn zoon. Eventuele schenkingen en baten uit de nalatenschap die de zoon van zijn vader zou ontvangen zouden eerst worden verrekend met de schuld aan de B.V. Toen de B.V. haar vordering op de zoon wilde afwaarderen, stond de Belastingdienst deze afwaardering niet toe. Voor Rechtbank Gelderland stelt de B.V. dat de inspecteur niet aannemelijk heeft gemaakt dat de lening tussen de B.V. en de zoon onzakelijk is. Maar de rechtbank wil eerst de vraag beantwoorden of de vordering wel oninbaar is. De rechtbank constateert dat de zekerheidstelling als gevolg heeft dat geen sprake is van een oninbare vordering. De vader heeft daadwerkelijk zijn zoon diverse bedragen geschonken. De gemaakte afspraken hebben dus reële waarde. Nu de vordering inbaar is gebleven, is geen reden om deze vordering fiscaal af te waarderen.

 

Wet: art. 8, eerste lid Wet Vpb 1969 en art. 3.25 Wet IB 2001

Meer informatie: Rechtbank Gelderland 25 juni 2019 (gepubliceerd 28 juni 2019), ECLI:NL:RBGEL:2019:2820

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.