Verwisseling aangiftebiljet leidt tot belastingrente

woensdag 28 augustus 2019 Remco Latour 1 reactie 520x gelezen

Als een belastingadviseur per abuis de btw-aangiftes van twee cliënten verwisselt, zal dat in beginsel ertoe leiden dat een van die cliënten te weinig belasting afdraagt. De Belastingdienst kan dan niet alleen het verschil naheffen, maar ook belastingrente in rekening brengen.

Een vennootschap liet haar kwartaalaangiften omzetbelasting indienen door een belastingadvieskantoor. Een kantoorgenoot van haar gemachtigde verwisselde bij het indienen van deze aangiften per abuis het aangiftebiljet van de vennootschap met het biljet van een fiscale eenheid. Het aangiftebiljet dat op naam van de vennootschap kwam te staan, leidde daardoor tot een teruggaaf van omzetbelasting terwijl de fiscale eenheid btw moest betalen. De gemachtigde van de vennootschap herstelde de fout met een suppletieaangifte. De vennootschap moest niet alleen een naheffingsaanslag betalen, zij kreeg ook belastingrente in rekening gebracht. De vennootschap is het niet eens met deze belastingrente. Zij stelt dat zij ondanks de verwisseling tijdig heeft voldaan aan haar aangifte- en betaalverplichting. Bovendien heeft de Belastingdienst geen rentenadeel geleden omdat de fiscale eenheid te veel btw heeft afgedragen.

 

Conform de wet

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de inspecteur de belastingrente conform de wet in rekening heeft gebracht. Dat de fiscus geen rentenadeel heeft geleden, is niet van belang. Tussen de twee belastingplichtigen heeft immers geen economische versmelting plaatsgevonden. Bovendien is de belastingrenteregeling niet direct bedoeld als sanctiemaatregel of ter compensatie van een rentenadeel, maar een vorm van een verzuimregeling.

 

Wet: art. 30h AWR

Meer informatie: Rechtbank Noord-Nederland 22 juli 2019 (gepubliceerd 26 augustus 2019), ECLI:NL:RBNNE:2019:2964

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.


Reacties

Reacties

Drs. JH Kluiwstra RB 28/08/2019 12:20

Ik heb het niet in de parlemantaire geschiedenis nagezocht. Wellicht ga ik dat nog doen. Voorlopig sta ik verbaasd over de uitleg dat de belastingrenteregeling een vorm van verzuimregeling is. Het komt mij voor dat er voldoende andere verzuimregelingen waarmee "verzuimers" kunnen worden aangepakt.
Zelf zie ik in bovenstaand oordeel van het Hof weer eens de ongerijmdheid van deze regeling naar voren komen. Juridisch uiteraard geheel in orde maar is het ook Recht met een hoofdletter R.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.