Waardedruk duurzame zelfbewoning ook bij inbreng

woensdag 6 februari 2019 Michel Halters 378x gelezen

Bij inbreng van een door een ondernemer bewoond pand, moet voor de waardering van dit pand rekening worden gehouden met een waardedruk vanwege zelfbewoning. Door dit niet te doen is sprake van een fout volgens de foutenleer.

Een ondernemer kocht in 2009 een pand dat hij aanvankelijk als woning in gebruik nam. Vanaf april 2010 dreef de man een onderneming bestaande uit de groothandel en import in textiel. Vanaf 1 mei 2010 etiketteerde de ondernemer dit pand volledig als ondernemingsvermogen en bepaalde de inbrengwaarde, zonder rekening te houden met de waardedruk vanwege zelfbewoning. Vanaf april 2013 betrok de ondernemer een ander pand. De ondernemer bleef in het in 2009 gekochte pand wonen. Vanwege de overgang van ondernemingsvermogen naar privévermogen nam de ondernemer een boekverlies in aanmerking. Bij het bepalen van het boekverlies hield de man wel rekening met een waardedrukkend effect vanwege zelfbewoning.

Andere werkelijkheid

In geschil bij Hof Arnhem-Leeuwarden is of rekening moet worden gehouden met waardedruk vanwege zelfbewoning en of de inspecteur interne compensatie mag toepassen op grond van de foutenleer. De ondernemer betoogt dat hij het pand op de openingsbalans had moeten activeren, omdat hij het pand had aangekocht om het te gaan gebruiken als woon- en ondernemingspand. Volgens de ondernemer is sprake van verplicht ondernemingsvermogen omdat de ondernemer het pand voor 90% of meer voor ondernemingsactiviteiten gebruikte. Volgens het hof komt dat niet overeen met de werkelijkheid. Het hof noemt daarbij dat de man altijd in het pand heeft gewoond en het pand in zijn aangifte 2009 en 2010 als eigen woning had verwerkt. Bovendien gaf de man tijdens de procedure aan soms het pand voor 80% dan weer voor 90% voor zijn onderneming te gebruiken. Er was geen sprake van verplicht ondernemingsvermogen, maar keuzevermogen. De keuze om het pand per 1 mei 2010 tot het ondernemingsvermogen te rekenen was in overeenstemming met goed koopmansgebruik. Volgens het hof is sprake van een fout in de zin van de foutenleer, door bij de inbreng van het pand geen rekening te houden met de waardedruk vanwege zelfbewoning (65% waarde in het economische verkeer). Deze fout kon worden hersteld met een beroep op de foutenleer in combinatie met interne compensatie.

 

Wet: art. 3.8 Wet IB 2001

Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 22 januari 2019 (gepubliceerd op 1 februari 2019), ECLI:NL:GHARL:2019:439

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.