Wees specifiek bij beroep op meerderheidsregel

woensdag 8 mei 2019 Remco Latour 336x gelezen

Wie met een beroep op de meerderheidsregel wil dat de fiscus van de wet afwijkt, moet kunnen verwijzen naar specifieke gevallen van andere belastingplichtigen onder vergelijkbare omstandigheden die van begunstigend beleid profiteerden. De te overleggen bewijsstukken moeten daarbij niet te globaal van aard zijn.

In twee zaken voor Rechtbank Noord-Holland stellen een actrice en een acteur dat de belastingdienst ten onrechte hun inkomen als loon uit dienstbetrekking behandelde. Bijzonder in hun standpunt was dat de inspecteur de wet wel juist had toegepast, maar dat niet had moeten doen. De vrouw en de man deden daartoe een beroep op het gelijkheids- en vertrouwensbeginsel. Meer specifiek gaat het om de vraag of de meerderheidsregel van toepassing is. Deze regel houdt in dat de inspecteur ten aanzien van een belastingplichtige moet afzien van een juiste wetstoepassing als hij in de meerderheid van vergelijkbare gevallen van de wet is afgeweken. De rechtbank verlangt daarom van de actrice en de acteur dat ieder minstens twee gevallen aandraagt die feitelijk en rechtens vergelijkbaar zijn met de eigen situatie maar waarin de juiste wetstoepassing achterwege is gebleven. Pas als zij dit doen, verschuift de bewijslast naar de inspecteur. Hij moet dan bewijzen dat de relevante groep groter is en dat in de meerderheid van de vergelijkbare gevallen de wet wel correct is toegepast.

 

Niet overtuigend

In deze zaak komt het niet zo ver. De actrice en de acteur overleggen bewijsstukken die volgens de rechtbank te globaal van aard zijn. Zij weten niet aannemelijk te maken dat hun situaties vergelijkbaar zijn met de gevallen die zij voorleggen. Van geen van de door de belanghebbenden genoemde belastingplichtigen zijn concrete gegevens overlegd waaruit blijkt dat zij hun werkzaamheden hebben verricht op grond van vergelijkbare contracten. Daardoor faalt het beroep op de meerderheidsregel.

 

Wet: art. 3.81 Wet IB 2001

 

Bronnen: Rechtbank Noord-Holland 5 april 2019 (gepubliceerd 6 mei 2019), ECLI:NL:RBNHO:2019:3157 en Rechtbank Noord-Holland 5 april 2019 (gepubliceerd 6 mei 2019), ECLI:NL:RBNHO:2019:3158

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.