Wet implementatie 2e EU-richtlijn antibelastingontwijking

dinsdag 2 juli 2019 Michel Halters 324x gelezen

Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend dat een einde moet maken aan structuren waarbij bedrijven gebruikmaken van hybridemismatches tussen twee of meer landen om op die manier belasting te ontwijken.

De oorsprong van het wetsvoorstel ‘Wet implementatie tweede EU-richtlijn antibelastingontwijking ligt in het project Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) van de OESO. Aansluitend daarop is in juli 2016 de eerste antibelastingontwijkingsrichtlijn of Anti Tax Avoidance Directive, ATAD1) vastgesteld. Deze richtlijn is per 1 januari 2019 in Nederland geïmplementeerd. De tweede antibelastingontwijkingsrichtlijn is op 29 mei 2017 aangenomen als ATAD2. In ATAD2 zijn de maatregelen om hybridemismatches tussen de EU-lidstaten te bestrijden integraal vervangen door maatregelen van hybridemismatches tussen de EU-lidstaten en tussen de EU-lidstaten en derde landen. In vergelijking met ATAD1 is ATAD2 uitgebreid zodat meer typen hybridemismatches worden bestreden. Hierdoor wordt voorkomen dat belastingplichtigen gebruikmaken van resterende lacunes op het gebied van hybridemismatches. Lidstaten van de EU moeten ATAD2 uiterlijk op 31 december 2019 in hun wetgeving hebben geïmplementeerd.

 

Internationale concerns passen vooral in Nederland de laatste jaren vaak zogeheten cv/bv-structuren toe. Daarmee is Nederland uitgegroeid tot hét symbool voor hybridemismatches. Met deze structuur hebben met name Amerikaanse concerns de belastingheffing over hun wereldwijde winsten langdurig kunnen uitstellen. Met het wetsvoorstel zal de fiscale aantrekkelijkheid van zo’n cv/bv-structuur worden beëindigd.

 

Het wetsvoorstel bevat verder maatregelen om de fiscale mismatches tegen te gaan bij constructies met hybride lichamen, hybride instrumenten, hybride vaste inrichtingen, hybride overdrachten, geïmporteerde hybride mismatches en in situaties van dubbele vestigingsplaats.

 

Meer informatie: Ministerie van Financiën, 2 juli 2019

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.