Wie een onjuiste aangifte heeft ingediend en geen vergrijpboete wil riskeren, kan vrijwillig verbeteren. Vrijwillige verbetering heeft het meeste effect als het snel gebeurt. Als de inspecteur al bekend is met de onjuistheid, is het te laat om nog vrijwillig te verbeteren.
Aangiftevergrijp
Het opzettelijk of op zijn minst met grove schuld indienen van een onjuiste of onvolledige aangifte vormt een vergrijp. Wanneer de inspecteur achter dit vergrijp komt, mag hij een navorderingsaanslag opleggen als het om een aanslagbelasting gaat of een naheffingsaanslag als het een aangiftebelasting betreft. De Belastingdienst mag in beide gevallen een vergrijpboete opleggen van 25% van het na te vorderen of na te heffen belastingbedrag bij grove schuld en 50% bij opzet. Als de belastingplichtige herhaaldelijk in de fout is gegaan, mag de inspecteur de vergrijpboeten verdubbelen naar 50% bij grove schuld en 100% bij opzet.
Zwartspaarders
Als de belastingplichtige een navorderingsaanslag krijgt omdat door zijn grove schuld of opzet te weinig inkomstenbelasting is geheven over buitenlands box 3-vermogen, bedraagt de boete in beginsel 75% van de na te vorderen belasting bij grove schuld en 150% bij opzet. Ook hier is verdubbeling van de percentages mogelijk bij recidive. Wie geregeld opzettelijk buitenlandse privébankrekeningen verzwijgt, riskeert dus een vergrijpboete van maximaal 300%!
Vrijwillige verbetering
Een belastingplichtige kan de boete bij aanslagbelastingen voorkomen als hij uiterlijk twee jaar nadat hij een onjuiste of onvolledige aangifte heeft ingediend alsnog een juiste en volledige aangifte doet. Dit heet een vrijwillige verbetering. Deze termijn van twee jaar is overigens ingevoerd op 1 juli 2009. Ook als de termijn van twee jaar is verstreken, kan vrijwillige verbetering nuttig zijn. De Belastingdienst zal in dat geval de vergrijpboete zo matigen dat de belastingplichtige hoogstens 30% van het na te vorderen belastingbedrag moet betalen. Dit percentage is ook van toepassing als de belasting ziet op buitenlands box 3-vermogen.
Onbekend met onjuistheid
Vrijwillige verbetering is niet meer mogelijk zodra de belastingplichtige weet dat de inspecteur bekend is met de onjuistheid of onvolledigheid in de aangifte. Hetzelfde geldt als de belastingplichtige redelijkerwijs moet vermoeden dat de fiscus inmiddels op de hoogte is. Zo had een man in een zaak voor Hof Amsterdam volledige openheid gegeven over zijn Luxemburgse bankrekening nadat hij van de inspecteur een informatieverzoek, de zogeheten Verklaring Buitenlandse Bankrekeningen had ontvangen. Het hof concludeerde dat de inspecteur op dat moment al wist dat de man in het verleden buitenlandse bankrekeningen had verzwegen in zijn aangifte inkomstenbelasting. De man kon daarom geen beroep doen op de vrijwillige verbetering.
Wet: artikelen 67d, 67e, 67f en 67n AWR
Beleid: paragraven 5, 7, 8, 25, 26 en 27 Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst
Meer informatie: Hof Amsterdam, 4 oktober 2012 (gepubliceerd 24 oktober 2012), LJN: BY0937
Geef een reactie