
De staatssecretaris van Financiën reageert op zorgen over belastingafdracht van multinationals en licht maatregelen toe die belastingontwijking tegengaan. Ook wordt ingegaan op het beleid rond verrekenprijzen en zekerheid vooraf.
Maatregelen tegen belastingontwijking
In reactie op het artikel van Follow the Money over de belastingafdracht van Tesla BV, benadrukt het kabinet dat het niet kan ingaan op individuele fiscale dossiers vanwege de fiscale geheimhoudingsplicht. Wel wordt een algemeen beeld geschetst van de aanpak tegen belastingontwijking. Zo zijn de Europese anti-belastingontwijkingsrichtlijnen (ATAD1 en ATAD2) geïmplementeerd, is de Wet tegengaan mismatches ingevoerd en geldt sinds 2021 een conditionele bronbelasting op rente- en royaltybetalingen aan laagbelastende jurisdicties. Sinds 2024 vallen ook dividenden hieronder. De Wet minimumbelasting 2024 waarborgt dat grote bedrijven minimaal 15% winstbelasting betalen.
Verrekenprijzen en winsttoerekening
Het kabinet licht toe dat het arm’s-lengthbeginsel bepaalt dat transacties tussen gelieerde entiteiten zakelijk moeten zijn, zoals tussen onafhankelijke partijen. De winsttoerekening binnen een concern is afhankelijk van functies, activa en risico’s. Een hoge omzet betekent niet automatisch een hoge winst, zeker als de entiteit beperkte functies vervult. De Belastingdienst kan correcties aanbrengen als prijzen afwijken van zakelijke normen. De OESO-richtlijnen zijn leidend, met nadruk op waardecreatie als basis voor winsttoerekening.
Aangescherpt rulingbeleid
Sinds juli 2019 is het rulingbeleid aangescherpt. Zekerheid vooraf wordt alleen gegeven als belastingbesparing niet het hoofddoel is. Transparantie is vergroot door publicatie van geanonimiseerde samenvattingen van rulings. Onafhankelijk onderzoek bevestigt dat de Belastingdienst zorgvuldig en binnen de wettelijke kaders handelt.
Geef een reactie