
De Kennisgroep winstbepaling heeft een vraag beantwoord over de fiscale verwerking van een afkoopsom die voortvloeit uit de afkoop van een forward starting swap.
Een man laat op enig moment een onroerende zaak bouwen. Twee jaar later is de onroerende zaak gereed en wordt deze door de man overgedragen aan een derde partij en door middel van een sale-en-lease-backovereenkomst wordt de onroerende zaak geleased van deze derde partij. Er is sprake van financial lease. De financial-leaseovereenkomst loopt tien jaar.
Om het renterisico op de financial lease af te dekken sluit belastingplichtige reeds bij aanvang van de bouw een forward starting swap (FSS) af.
De FSS is in beginsel een financieel instrument om in de toekomst een vooraf afgesproken rente te ruilen tegen een variabele rente. De FSS heeft een overeengekomen toekomstige startdatum. Vanaf startdatum wordt op basis van een vooraf overeengekomen hoofdsom een variabele rente ontvangen en een vaste rente (welke wordt overeengekomen bij het afsluiten van de FSS) betaald.
Bij het afsluiten van de FSS heeft de man de startdatum geprobeerd gelijk te stellen aan de ingangsdatum van de financial-leaseovereenkomst. Ook de looptijd van de FSS wenst belastingplichtige gelijk te stellen aan de looptijd van de financial-leaseovereenkomst (tien jaar). Dat geldt ook voor de nominale waarde van de FSS versus de financial-leaseverplichtingen. De financial lease heeft een lineair aflopend karakter, welke één op één is gekopieerd in de FSS.
Contractueel is overeengekomen dat de FSS beëindigd wordt op de dag waarop de FSS daadwerkelijk zou starten zodat er vroegtijdig zekerheid bestaat over de totale rentelast vanaf de start van de bouw. Dit is de reden dat er geen ‘margin calls’ zijn overeengekomen. Belastingplichtige heeft nimmer beoogd de FSS te laten starten en gelijktijdig een interest rate swap en een lening met variabele rente te hebben.
Conform de contractuele afspraken, wordt de FSS beëindigd op de dag dat deze zou starten. Omdat de rente is gestegen heeft de FSS een positieve waarde en heeft belastingplichtige een afkoopvergoeding ontvangen. Het rente afhankelijke deel van de leaseverplichtingen is bij het afsluiten van de financial-leaseovereenkomst vastgezet.
Op grond van IFRS is volgens belastingplichtige sprake van een cash flow hedge en wordt hedge accounting toegepast: de positieve afkoopsom is gepassiveerd en valt vervolgens vrij gedurende de looptijd van de financial leaseovereenkomst.
Vraag
Dient de positieve afkoopsom van de FSS in het jaar van afkoop volledig als resultaat genomen te worden of mag deze positieve afkoopsom worden gepassiveerd en vervolgens vrijvallen ten gunste van de winst gedurende de looptijd van de financial lease overeenkomst?
Antwoord
De positieve afkoopsom van de FSS dient in het jaar waarin de afkoop plaatsvindt ineens tot uitdrukking te worden gebracht in de jaarwinst. Het realiteitsbeginsel en het daaronder begrepen realisatiebeginsel biedt geen ruimte over te gaan tot winstuitstel.
Geef een reactie