
De verplichting voor bedrijven om te rapporteren over duurzaamheid wordt met twee jaar uitgesteld. Met deze wijziging wil het kabinet rechtszekerheid en duidelijkheid bieden aan het bedrijfsleven, en onnodige kosten voorkomen.
Het kabinet heeft een nota van wijziging ingediend op het wetsvoorstel tot implementatie van de Europese richtlijn duurzaamheidsrapportering (CSRD). In deze nota wordt voorgesteld om de verplichting tot het opstellen van duurzaamheidsrapportages voor ondernemingen met twee jaar uit te stellen. Concreet wordt 1 januari 2025 vervangen door 1 januari 2027 en 1 januari 2026 door 1 januari 2028. Dit uitstel geldt voor ondernemingen die voor het eerst zouden moeten rapporteren over boekjaren die op of na deze data aanvangen.
De wijziging volgt op de zogenoemde Stop-de-klok-richtlijn (Richtlijn (EU) 2025/794), die is vastgesteld en in werking getreden. Deze richtlijn stelt onder meer de verplichting tot duurzaamheidsrapportage uit, zodat bedrijven niet eerst een of twee jaar hoeven te rapporteren, terwijl ze door inhoudelijke wijzigingen van de CSRD mogelijk na twee jaar niet meer onder de reikwijdte van de richtlijn vallen. Het kabinet benadrukt dat hiermee rechtszekerheid wordt geboden en onnodige en vermijdbare kosten voor het bedrijfsleven worden voorkomen.
Vereenvoudiging en stroomlijning rapportageverplichtingen
De Europese Commissie heeft begin 2025 twee initiatieven gelanceerd om de CSRD te vereenvoudigen en de rapporteringsverplichtingen te stroomlijnen. Het doel hiervan is het verlichten van de lasten en nalevingskosten voor het bedrijfsleven. Daarnaast is aangekondigd dat de ESRS-standaarden (Europese standaarden voor duurzaamheidsverslaggeving) zullen worden vereenvoudigd, zodat bedrijven niet eerst veel moeite hoeven te steken in een uitgebreide rapportage die mogelijk na een of twee jaar minder omvangrijk hoeft te zijn.
Het uitstel betreft onder meer wijzigingen in de Wet op het financieel toezicht, het Burgerlijk Wetboek en de Wet op de ondernemingsraden. De implementatie van de Stop-de-klok-richtlijn wordt verder verwerkt in het ontwerpbesluit richtlijn duurzaamheidsrapportering, dat nog aan de Eerste Kamer wordt voorgelegd.
Geef een reactie