De langverwachte verlaging btw-tarief digitale publicaties

donderdag 19 september 2019 Carola van Vilsteren 231x gelezen

In het Belastingplan 2020 is bekend gemaakt dat het leveren en uitlenen van digitale publicaties vanaf 1 januari 2020 belast wordt met 9% btw. Naar deze wijzigingen werd door uitgevers en leveranciers van digitale publicaties al jaren uitgekeken.

Tot 1 januari 2020 is het leveren en uitlenen van elektronische boeken, kranten en tijdschriften belast met 21% btw. Het leveren en uitlenen van fysieke boeken, kranten en tijdschriften is al wel sinds jaren belast met het verlaagde btw-tarief. De afgelopen jaren kwam er steeds meer kritiek op de ongelijke btw-behandeling van fysieke boeken en digitale publicaties. Door een akkoord tussen de EU-landen eind oktober 2018 kan Nederland de wetgeving aanpassen en het btw-tarief van 9% vanaf 1 januari 2020 ook op langs elektronische weg geleverde boeken, kranten en tijdschriften van toepassing laten zijn. Onder meer het abonnement op een digitale krant zal daardoor vanaf 1 januari 2020 niet langer belast zijn met 21%, maar met 9% btw. Hierdoor kan het zijn dan digitale abonnementen en de aanschaf van e-books per 1 januari 2020 goedkoper wordt. Van belang voor toepassing van 9% btw op een digitale publicatie is dat de uitgaven niet hoofdzakelijk of uitsluitend mogen bestaan uit video’s, muziek of reclameboodschappen.

 

KOR

In het Belastingplan 2020 zijn verder geen nieuwe btw-wijzigingen bekend gemaakt. Wel is eerder al aangekondigd dat per 1 januari 2020 de kleine ondernemersregeling wijzigt en wordt vervangen door een omzetgerelateerde vrijstelling. Deze vrijstelling kan worden toegepast door ondernemer die de omzet per jaar van € 20.000 exclusief btw niet overschrijden. Vrijgestelde ondernemers doen geen btw-aangifte, brengen geen btw in rekening maar hebben ook geen recht op btw-aftrek.

 

Quick fixes

Daarnaast is eerder bekend gemaakt dat per 1 januari 2020 een viertal maatregelen, de zogenoemde quick fixes, zal worden ingevoerd. Deze zijn van toepassing bij intracommunautaire transacties en betreffen deels een verstrenging van de regels (lees: administratieve lastenverzwaring voor ondernemers) en deels een vereenvoudiging. De quick fixes worden ingevoerd om btw-fraude in de EU tegen te gaan en de intracommunautaire handel te vereenvoudigen.

 

Mr. Carola van Vilsteren is eigenaar van Van Vilsteren BTW advies bv. Maandag 18 november 2019 verzorgt zij de PE-Pitstop BTW en KOR per 1 januari 2020. > Meer informatie en aanmelden

U moet eerst inloggen voordat u een reactie kunt plaatsen. Gebruik de knop rechtsboven om in te loggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de gratis nieuwsbrief van Taxence en ontvang dagelijks het laatste nieuws en informatie over andere relevante producten van Sdu Licent Academy.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Contact

Taxence is een uitgave van Sdu Licent Academy

 

Maanweg 174

2516 AB Den Haag

 

Contactformulier

Taxence fiscaal nieuws voor professionals is een uitgave van Licent Academy.
© 2019 www.taxence.nl - alle rechten voorbehouden.