• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Nieuwsbrief
  • Contact

Taxence

Taxence

  • Nieuws & achtergrond
    • Nieuws
    • Branchenieuws
    • Blogs
    • Verdieping
  • Thema’s
    • AI & Tax Technology
    • Arbeid & Loon
    • Belastingplan
    • BTW
    • BV & DGA
    • Duurzaamheid (ESG & CSRD)
    • Estate planning
    • Alle thema’s
  • Opleidingen
    • AI & Tax Tech
    • ESG & CSRD
    • Estate Planning
    • BTW
    • Vastgoed
    • Internationaal
    • Arbeid & Loon
    • Formeel
    • Familiebedrijven
    • VPB
    • Pensioen
  • Belastingplan
  • Carrière
    • Personalia
    • Vacatures
    • Vacature toevoegen
    • Partners
  • Vakinformatie
    • NDFR
    • Addify
    • JES! Knowledge
    • Fiscaal en meer
    • Tax talks
    • Vakblad Estate Planning
    • Specials
  • Kennisbank

Geen aftrek zorgkosten bij erflater betaald na overlijden

9 december 2019 door Michel Halters

zorgkosten;

Betalen erfgenamen na het overlijden van de erflater zorgkosten? Dan zijn deze kosten niet aftrekbaar op het inkomen van de erflater. Na het overlijden betaalde zorgkosten door een erfgenaam kunnen bij die erfgenaam onder voorwaarden als eigen zorgkosten aftrekbaar zijn.

Op 2 augustus 2015 was de moeder van belanghebbenden overleden. In de laatste weken van haar leven zijn zorgkosten gemaakt die belanghebbenden (de erfgenamen) na haar overlijden uit de onverdeelde boedel betaalden. Het hof in deze zaak besliste dat de na het overlijden betaalde zorgkosten in aftrek konden komen op het belastbaar inkomen van moeder. Tegen deze uitspraak van het hof is door de staatssecretaris met succes cassatie ingesteld. Hoewel het voor de hand ligt dat specifieke zorgkosten in de laatste weken van het leven pas na het overlijden worden betaald, is voor de aftrekbaarheid van de kosten toch het moment van betalen relevant volgens de Hoge Raad. In de Wet inkomstenbelasting is opgenomen dat het tijdstip waarop aftrekbare uitgaven voor aftrek in aanmerking komen, het tijdstip van betaling is. De erfgenaam die specifieke zorgkosten betaalt voor een erflater na het overlijden van de erflater, kunnen alleen kwalificeren als specifieke zorgkosten voor die erfgenaam met inachtneming van de voor die erfgenaam geldende drempel. Door het overlijden veranderen die kosten namelijk niet van aard. De Hoge Raad besliste onder het regime van de Wet op de inkomstenbelasting 1964 reeds in dezelfde zin.

Wet: art. 6.40 Wet IB 2001

Meer informatie: Hoge Raad 6 december 2019, ECLI:NL:HR:2019:1905

Filed Under: Estate Planning, Fiscaal nieuws, Inkomstenbelasting ondernemers, Nieuws

Reageer
Vorige artikel
Werkwijze bij procedure box 3-heffing EHRM
Volgende artikel
Compensatieregeling kinderopvang gepubliceerd

Reader Interactions

Gerelateerde berichten

Voorgewende dwaling voorkomt vermindering schenkbelasting

Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat een beroep op dwaling over de gevolgen van een faillissement voor de BOR is voorgewend. De civielrechtelijke vernietiging van de schenking geeft daarom geen recht op vermindering van de schenkbelasting.

Boerderij met mestsilo

Nieuwe versie hulpmiddel Waarde Going Concern beschikbaar

Het hulpmiddel Waarde Going Concern is weer beschikbaar voor de jaren 2024 tot en met 2026. Met het hulpmiddel kan de waarde going concern worden berekend van een agrarisch bedrijf dat door een erfenis of schenking is verkregen. Deze waarde is nodig voor de aangifte erfbelasting of schenkbelasting.

Standpunt herroepelijke schuldigerkenning uit vrijgevigheid en box 3 verduidelijkt

De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft het standpunt over de herroepelijke schuldigerkenning uit vrijgevigheid en box 3 verduidelijkt. In het standpunt is verduidelijkt dat het achterwege laten van de zakelijkheidstoets voor reguliere voordelen bij een rente van 6% enkel geldt in situaties zoals beschreven in het standpunt.

Terugschenkafspraak kan renteaftrek familiehypotheek kosten

Een terugschenkafspraak bij een familiehypotheek kan de hypotheekrenteaftrek kosten.

echtscheiding

Uitkering bij scheiding uit huwelijkse voorwaarden is schenking

Een in huwelijkse voorwaarden opgenomen uitkering bij echtscheiding vormt een schenking onder opschortende voorwaarde. De vrijstelling voor het voldoen aan een natuurlijke verbintenis is niet van toepassing.

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Opleidingen

Online cursus Digitale nalatenschap in de praktijk: regelen én afwikkelen

Verdiepingscursus Internationale estate planning | PE Accreditatie

Specialisatieopleiding Vermogensstructurering

Online cursus CV en bedrijfsopvolging | PE Accreditatie

Pitstop casuscollege bedrijfsopvolging | PE Accreditatie

AGENDA

Verdiepende AI training voor de fiscale praktijk

Basistraining AI voor de fiscale praktijk

Online cursus afwaarderen & kwijtschelden van vorderingen | PE Accreditatie

Online cursus introductie participatieregelingen en lucratieve belangen | PE Accreditatie

Masterclass Management- en werknemersparticipatie | PE Accreditatie

Verdiepingscursus Internationale estate planning | PE Accreditatie

Specialisatieopleiding Erfrecht | PE Accreditatie

Masterclass Vastgoedfiscaliteiten | PE Accreditatie

Stoomcursus Vastgoedrekenen en -financieren | PE Accreditatie

Online cursus Wet Fiscaal Kwalificatiebeleid Rechtsvormen (incl. aanpassing FGR) | PE Accreditatie

Meer opleidingen

Footer

  • Fiscaal nieuws
  • Opleidingen
  • Kennisbank
  • Vacatures
  • Over ons
  • Adverteren op Taxence
  • NDFR
  • Fiscaal en meer
  • Tax Talks
  • Register Estate Planners (REP)
  • Contact
  • Linkedin
  • X
  • Facebook
  • Aanmelden nieuwsbrief
  • Naar Lefebvre Sdu Webshop

Taxence is een uitgave van
Lefebvre Sdu
Maanweg 174
2516 AB Den Haag

Powered by Lefebvre Sdu

  • Disclaimer
  • Privacy Statement en Cookiebeleid
lefebvre SDU

Het laatste nieuws van
Taxence in je mail?

Aanmelden

 

×