
De fiscale verzamelwet 2021 bevat een aantal belangrijke wijzigingen in de giftenaftrek en de regeling voor algemeen nut beogende instellingen. Er komt een verbod op contante giften. Ook komt er in het aangifteprogramma voor de inkomstenbelasting een keuzemenu met fiscaal erkende algemeen nut beogende instellingen. Belastingplichtigen moeten voor toepassing van de giftenaftrek dan daaruit een keuze maken.
Giften zijn alleen aftrekbaar als deze aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI) is gedaan en donateurs deze met schriftelijke bescheiden kunnen aantonen. Voor contante giften kan een kwitantie als schriftelijk bewijsstuk gelden. De laatste tijd is sprake van fraude met kwitanties. De wetgever wil dit aanpakken en verbiedt de aftrek in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting voor contante giften. Verder is van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook de aftrek van giften des doods te schrappen. Giften des doods zijn schenkingen, waarbij is bepaald dat die pas uit worden betaald aan de verkrijger na het overlijden van de schenker.
Controle op giftenregeling moeilijk en tijdrovend
Controle op een juiste toepassing van de giftenaftrek in de aangifte inkomstenbelasting is moeilijk en tijdrovend voor de Belastingdienst. In de Fiscale Verzamelwet 2021 wordt daarom voorgesteld om vanaf de aangifte inkomstenbelasting 2020 in het aangifteprogramma met een keuzemenu te werken. Hierin staan alle door de Belastingdienst erkende ANBI’s. De belastingplichtige moet hieruit een keuze maken. Staat de instelling niet in het keuzemenu dan is geen sprake van een fiscaal erkende ANBI en is de gift niet aftrekbaar. Dit vergemakkelijkt de controle door de Belastingdienst.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Meer informatie
In de focusuitzending ‘ANBI’ op Tax Talks gaat prof. dr. Sigrid Hemels, hoogleraar belastingrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en PSL Counsel Allen & Overy Amsterdam, uitgebreider in op de wijzigingen in de giftenaftrek. Ook gaat zij in op de wijzigingen voor het verkrijgen en behouden van de ANBI-status voor instellingen. De problematiek van de periodieke gift op twee levens komt eveneens uitgebreid aan bod.
Meer weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Het online aangifte doen veroorzaakte al een paar jaar problemen: voor de giftenaftrek waren maar een paar regels beschikbaar, alsof iedereen een maximaal aantal ANBI’s steunt. In mijn overzicht van 2020 heb ik gegeven aan bijna 40 doelen die officieel ANBI zijn.
Ben benieuwd of ik ze allemaal in kan vullen. Vorige keren heb ik uit pure noodzaak giften aan de ene ANBI toegevoegd aan de andere ANBI omdat ik anders niet alle ANBI kon vermelden…. (p.s. overigens heb ik daarover aan de bel getrokken bij CU, SGP en PVV)